Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
16 oktober 2019 02:00
Del på Facebook
Bresjnev og Aleksandar Ranković hilser en folkemengde under et besøk i Velenje i Jugoslavia i 1962. Foto: Dragiša Modrinjak
Bresjnev og Aleksandar Ranković hilser en folkemengde under et besøk i Velenje i Jugoslavia i 1962. Foto: Dragiša Modrinjak

1793: Marie Antoinette av Frankrike ble giljotinert i Paris. Ettertiden har især husket den unge dronningen for hennes tankeløshet, og for å ha kommentert det franske folkets brødmangel med ordene «la dem spise kake.» Mye tyder på at sitatet er tillagt henne, og at det var lånt fra filosofen Jean-Jacques Rousseaus «Bekjennelser», skrevet da Marie var ti år gammel. I senere historieforskning er bildet av Marie Antoinette blitt noe mer nyansert. Den første utgaven av Aschehougs konversasjonsleksikon, utgitt fra 1907 til 1913, fremstiller henne imidlertid i overensstemmelse med tradisjonen: «Hun stod helt fremmed ligeoverfor de brede lag og var blottet for enhver forstaaelse af samfundshensyn, hensynsløs ødsel og uden forestilling om penges værdi.»

1964: Leonid Bresjnev overtok som statsleder i Sovjetunionen, etter at hans forgjenger Nikita Khrusjtsjov var blitt avsatt. Bresjnev var født i Ukraina og utdannet ingeniør. Han meldte seg inn i kommunistpartiet som 25-åring i 1931, og kom under 2. verdenskrig til å avansere til generalmajor i Den røde hær. Fra 1956 var han medlem av politbyrået. Ifølge Store norske leksikon var hans tid som generalsekretær preget av ideologisk tilstramming med repressive tiltak mot opposisjonelle. Hans navn er også uløselig knyttet til den såkalte Bresjnev-doktrinen, som gikk ut på at sosialistiske land (i praksis Sovjetunionen) skulle ha rett til å intervenere i et annet lands indre forhold hvis man anså det sosialistiske systemet der for truet. Bresjnev-æraen har senere fått den lite flatterende betegnelsen «stagnasjonen».

1973: Trygve Brattelis andre regjering tok over etter Lars Korvalds koalisjonsregjering. Ved stortingsvalget i ’73 var antallet stortingsrepresentanter utvidet fra 150 til 155 for å motvirke stemmelikhet ved voteringer. Brattelis rene Arbeiderpartiregjering omfattet profiler som Knut Frydenlund (utenriks), Per Kleppe (finans), Bjartmar Gjerde (kirke og undervisning) og Jens Evensen (handel og skipsfart). Som i den forrige Bratteli-regjeringen ble landbruksdepartementet ledet av Thorstein Treholt, far til den senere spiondømte Arne Treholt. Ved Sonja Ludvigsens død året etter ble miljøvernminister Tor Halvorsen omdisponert til sosialminister. 6. september 1974 gjorde Gro Harlem Brundtland debut som statsråd i det ledige miljøverndepartementet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse