Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
25 oktober 2019 02:00
Del på Facebook
Beate Uhse. Kanskje mest kjent for etableringen av den erotiske butikk-kjeden Beate Uhse, men var Tysklands eneste stuntpilot i 1930-årene og var krigspilot for Nazi-Tyskland under 2.verdenskrig. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beate_Uhse_Hamburger_Stra%C3%9Fe2.jpg
Beate Uhse. Kanskje mest kjent for etableringen av den erotiske butikk-kjeden Beate Uhse, men var Tysklands eneste stuntpilot i 1930-årene og var krigspilot for Nazi-Tyskland under 2.verdenskrig. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beate_Uhse_Hamburger_Stra%C3%9Fe2.jpg

1400: Datoen for den engelske forfatteren, filosofen og diplomaten Geoffrey Chaucers død er omstridt, men gravsteinen hans oppgir 25. oktober 1400. Chaucer huskes fremfor alt for «The Canterbury Tales» («Canterbury-fortellingene»), en samling på 24 fortellinger som har likhetstrekk med italieneren Giovanni Boccaccios verk «Dekameronen» fra 1350-årene. Chaucers bok var blant de første som ble skrevet på såkalt mellomengelsk, en forløper for moderne engelsk, noe som har bidratt til verkets unike posisjon i engelsk litteratur. Forfatteren selv pleide en fargerik tilværelse som blant annet hoffmann og spion for kong Rikard II. Geoffrey Chaucer døde av ukjente årsaker, trolig i en alder av 56 eller 57 år. Han er gravlagt i Westminster Abbey i London.

1919: Piloten og forretningskvinnen Beate Uhse ble født i Øst-Preussen. Uhse begynte sin bemerkelsesverdige yrkeskarriere som flyger, og var ifølge Wikipedia den eneste kvinnelige luftakrobaten i 1930-årenes Tyskland. Under 2. verdenskrig gjorde hun tjeneste som transportpilot for det tyske flyvåpenet. Etter krigen etablerte hun et postordrefirma, før hun i 1962 åpnet en «spesialbutikk for hygieniske artikler» i Flensburg. Butikken var den første i sitt slag i verden. Uhses foretak skulle med tiden innta posisjonen som verdens største kjede av erotiske forretninger. Beate Uhse ble hedret med Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden i 1989, og utropt til æresborger av Flensburg ti år senere. Hun døde i 2001.

1963: Aulaen i Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad var åstedet for The Beatles’ første konsert utenfor De britiske øyer og Tyskland. Showet innledet Liverpool-bandets fem dager lange Sverige-turné i oktober 1963, og ble fulgt opp av konserter i Stockholm, Göteborg, Borås og Eskilstuna. Ifølge beatlesbible.com ankom de fire Karlstad i samme bil. Bandet ble innkvartert på Statshotellet og fordelt på to dobbeltrom. The Beatles spilte to sett, hvert på ca. 25 minutter, og inngangsbillettene kostet fra 12 til 20 svenske kroner. Blant låtene som publikum fikk høre var «Please Please Me», «She Loves You» og «Twist and Shout». The Beatles vendte tilbake til Sverige under verdensturneen sommeren 1964, da både Stockholm og København sto på programmet. Norge fikk derimot aldri besøk av «The Fab Four».

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse