Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
26 oktober 2018 02:00
Del på Facebook
 Hirdmannen (en norsk NS-avis), 28. november 1942. Hovedoppslag: "Jødeånden må bekjempes over alt!" På utstilling hos Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Foto: Kjetil Ree. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Kjetil_r
 Hirdmannen (en norsk NS-avis), 28. november 1942. Hovedoppslag: "Jødeånden må bekjempes over alt!" På utstilling hos Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Foto: Kjetil Ree. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Kjetil_r

1863: Verdens første fotballforbund, engelske The Football Association (FA), ble stiftet. Representanter fra elleve rugby- og fotballklubber deltok på stiftelsesmøtet, som ble holdt i en kro i Londons West End. Hensikten med møtet var å komme til enighet om et felles regelverk for fotballsporten. Blant regelforslagene som ble diskutert var forbud mot beinkrok, spark på leggen og bæring av ballen med hendene. Spesielt det siste vakte protester fra rugbyklubbene, som endte med å trekke seg fra forhandlingene. Ikke desto mindre ble det nye forbundet en suksess. Åtte år etter stiftelsen hadde 50 klubber sluttet seg til FA. I 1871 sto forbundet bak grunnleggelsen av verdens første fotballturnering, FA-cupen.

1942: Norsk politi arresterte alle landets mannlige jøder over 15 år. De fleste arrestasjonene fant sted i de tidlige morgentimene, og arrestantene ble fratatt sine formuer og samlet i interneringsleirer. Politiet fikk bistand fra hirdmannskaper. 25. november ble også jødiske kvinner og barn arrestert. Politistyrkenes medvirkning til massearrestasjon og deportasjon av jøder skulle bli stående som en skamplett på det norske politiets historie. I november 2012, 70 år etter deportasjonen, ba politidirektør Odd Reidar Humlegård jødene om unnskyldning på vegne av politietaten. Samuel Steinmann (død 2015) var på det tidspunktet den eneste av de jødiske konsentrasjonsleirfangene som fremdeles var i live, og som opplevde å høre unnskyldningen.

1977: Den somaliske sykehuskokken Ali Maow Maalin ble diagnostisert med kopper, som den hittil siste personen i historien. Den svært smittsomme virussykdommen har trolig forekommet så tidlig som 10.000 år f. Kr. På 1700-tallet bredte smitten seg med rekordfart i Europa, og det er anslått at sykdommen tok livet av rundt 45 millioner europeere i det århundret alene. Så sent som i 1967 anslo Verdens helseorganisasjon (WHO) at 15 millioner mennesker var smittet samme år, og at to millioner av dem døde. Globale vaksinasjonsprogrammer førte til at man omsider kom koppene til livs. I 1980 erklærte WHO sykdommen for utryddet. Ali Maow Maalin ble kurert for sitt tilfelle av kopper, og arbeidet senere som helsearbeider i Somalia. Han døde av malaria i 2013.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse