Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
28 oktober 2018 02:00
Del på Facebook
Elvis Presley med backup-gruppen The Jordanaires. Foto: Public Domain.
Elvis Presley med backup-gruppen The Jordanaires. Foto: Public Domain.

1886: President Grover Cleveland avduket Frihetsstatuen på det nåværende Liberty Island utenfor New York. Statuen var gitt som gave til USA fra det franske folk, som et symbol på de to landenes skjebnefellesskap og vennskap. Den 46 meter høye bronsestatuen (93 meter inkludert sokkelen) var tegnet av skulptøren Frédéric Bartholdi, og hadde et indre jernskjelett signert Gustave Eiffel. Statuen forestiller en frihetsgudinne med en hevet fakkel i høyre hånd og en tavle i den venstre. Innskrevet på tavla står datoen for den amerikanske uavhengighetserklæringen – 4. juli 1776. Det er blitt hevdet at gudinnens myndige ansikt var modellert etter Charlotte Beysser Bartholdi, skulptørens mor. Kobberet i statuen var levert av Vigsnes kobberverk på Karmøy i Rogaland.

1918: Tsjekkoslovakia erklærte seg uavhengig av Østerrike-Ungarn. Den nye staten i Sentral-Europa besto av Slovakia og de tidligere østerrikske landskapene Böhmen og Mähren. Hjernen bak statsdannelsen var filosofen og sosiologen Tomáš Garrigue Masaryk, som hadde tatt doktorgraden på avhandlingen «Selvmordet som sosialt massefenomen i moderne sivilisasjoner», og blant annet var grunnlegger av et kulturtidsskrift. Masaryk ble valgt til landets første president og satt i embetet i 17 år. Tsjekkoslovakia ble splintret av Münchenavtalen i 1938, men gjenopprettet i 1945. Fra 1948 var landet en kommunistisk ettpartistat under kontroll av Sovjetunionen. Tsjekkoslovakia opphørte å eksistere 1. januar 1993, da landet ble fredelig delt i de to statene Tsjekkia og Slovakia.

1956: Elvis Presley lot seg poliovaksinere i full offentlighet under en pressekonferanse i New York. Hensikten med stuntet var å få amerikanerne til å slutte opp om helsemyndighetenes vaksineringsprogram mot poliomyelitt. Til tross for at den nyutviklede vaksinen hadde fått bred omtale i mediene, var den bare injisert i 0,6 prosent av befolkningen ved inngangen til oktober 1956. Det skal ha vært New Yorks helsedirektør, dr. Leona Baumgartner, som kom på ideen om å koble inn Elvis. Hun ledsaget selv rockekongen under pressekonferansen, der han ble stukket i armen av Baumgartners kollega, dr. Harold Fuerst. Elvis hadde også lest inn en 30-sekunders appell til amerikanerne om å gå og vaksinere seg. PR-jippoet virket over all forventning. Seks måneder senere var 80 prosent av befolkningen vaksinert mot polio, ifølge Wikipedia.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse