Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
03 november 2018 05:55
Del på Facebook
Ungarsk frimerke fra 2007 som viser Laika, Sputnik 1 og Sputnik 2. By Hungarian post office [Public domain], via Wikimedia Commons
Ungarsk frimerke fra 2007 som viser Laika, Sputnik 1 og Sputnik 2. By Hungarian post office [Public domain], via Wikimedia Commons

1793: Den franske dramatikeren, journalisten og feministen Olympe de Gouges ble giljotinert i Paris, anklaget for oppvigleri og forsøk på å gjeninnsette kongedømmet. De Gouges begynte sin forfatterkarriere i 1780-årene. Produksjonen hennes omfattet essays, manifester og skuespill med samfunnskritisk brodd. Blant de mange hjertesakene hennes var opphevelsen av slaveriet og rettighetene til barn født utenfor ekteskap. Av ettertiden er hun trolig best kjent for sin «Erklæring om kvinnens og medborgerinnens rettigheter» fra 1791, der hun protesterte mot at kvinner ikke var gitt stemmerett i den nye franske forfatningen. Et berømt sitat av Olympe de Gouges lyder: «En kvinne har rett til å bestige skafottet. Hun må få samme rett til å bestige talerstolen.»

1883: En eiendommelig forbryterkarriere tok slutt da røveren kjent som Black Bart begikk sitt siste kupp i California. Bart (egentlig Charles Earl Bowles) skal ha ranet 28 diligencer fra 1875 til 1883. Tre forhold bidro til å gjøre ham legendarisk: Han etterlot seg dikt på noen av åstedene, han fyrte aldri av et skudd, og han begikk ranene til fots fordi han var redd for hester. Under ranet 3. november 1883 mistet han et lommetørkle med et renserimerke. Tålmodige detektiver klarte å oppspore eieren etter å ha trålet 90 renserier i San Francisco. Black Bart ble pågrepet og dømt til seks års fengsel, men slapp ut etter fire på grunn av god oppførsel. Han forsvant sporløst i februar 1888, en måned etter at han var blitt løslatt.

1957: Laika, en forhenværende løshund i Moskva, ble skutt opp i verdensrommet med det sovjetiske romfartøyet Sputnik 2. Dyr hadde vært i bruk som prøvekluter helt siden romforskningens spede begynnelse. De første til å reise i rommet var en sverm bananfluer som ble skutt opp med en V2-rakett fra New Mexico i 1947. Fluene skal visstnok ha overlevd ferden. Den første apen gikk til værs i 1949, og en mus fulgte etter i 1950. I 1951 steg de første romhundene, Dezik og Tsygan, opp fra sovjetisk jord. Også kaniner, skilpadder og en mengde ulike insekter har gjort tjeneste som forsøksdyr under romferder. Laikas berømmelse skyldes at hun var det første pattedyret i historien som gikk i bane rundt jordkloden. Det antas at hun døde av stress og overoppheting få timer etter oppskytingen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse