Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
12 november 2018 05:55
Del på Facebook
Peter Wessel. Bilde: Jacob Coning [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Peter Wessel. Bilde: Jacob Coning [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

1720: Peter Wessel Tordenskiold ble drept i en duell utenfor Hannover. Motstander var den svenske obersten og adelsmannen Axel Staël von Holstein. Noen dager i forveien hadde sjøhelten anklaget von Holstein for å ha snytt en venn av ham i kortspill, og deretter gitt obersten en omgang juling. Obersten svarte med å utfordre ham til duell. I egenskap av utfordret hadde Tordenskiold rett til å velge våpen, men til tross for at han var en langt bedre skytter enn fekter, valgte han kårder. Ifølge dansk Wikipedia fikk han det dødelige stikket etter bare et minutts fekting. Tordenskiolds ble 30 år gammel. Hans sekundant på den fatale dagen var oberstløytnant Georg Otto von Münchhausen, far til den berømte løgnhalsen baron Münchhausen.

1912: De frosne levningene av Robert. F. Scott, Edward Wilson og Henry Bowers ble funnet i et telt på Rossbarrieren i Antarktis. De tre var de sist gjenlevende medlemmene av Scotts sydpolekspedisjon, som var blitt slått med 33 dagers margin av Roald Amundsen i kappløpet mot polpunktet. Mennene hadde slått leir for siste gang 19. mars 1912. Det antas at Scott selv var den siste som døde, trolig 29. eller 30. mars. Leteekspedisjonen som fant dem ga polfarerne en grav på leirplassen, markert med en enkel varde. I 1918 ble det reist et stort tømmerkors over graven. På korset var det innskrevet en tekstlinje av den britiske poeten Alfred Tennyson (fritt oversatt): «Å strebe, å søke, å finne, og aldri gi tapt.»

1999: Den forhenværende rockeartisten Gary Glitter (egentlig Paul Francis Gadd) ble dømt til fire måneders fengsel for besittelse av barnepornografi. Dommen var den første av flere som skulle knytte Glitters navn til seksuelle overgrep mot barn. I 2005 ble han arrestert i Vietnam, mistenkt for voldtekt av to mindreårige jenter. Glitter sonet tre måneder i vietnamesisk fengsel og ble deretter utvist fra landet. I februar 2015 fikk Glitter en dom på 16 års fengsel i hjemlandet England for seksuelle overgrep han hadde begått mot unge jenter i årene 1975–1980. Glamrockeren Gary Glitter slo igjennom med albumet «Glitter» i 1972, og nøt stor suksess i årene som fulgte. Wikipedia oppgir at han til sammen har solgt mer enn 20 millioner plater.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse