Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
19 november 2018 05:55
Del på Facebook
Abraham Lincoln. By Anthony Berger (http://hdl.loc.gov/loc.pnp/ppmsc.00052) [Public domain], via Wikimedia Commons
Abraham Lincoln. By Anthony Berger (http://hdl.loc.gov/loc.pnp/ppmsc.00052) [Public domain], via Wikimedia Commons

1863: President Abraham Lincoln holdt sin berømte tale i Gettysburg i Pennsylvania. Anledningen var innvielsen av en kirkegård for de falne i slaget ved Gettysburg, som var blitt utkjempet fire måneder tidligere. Slaget er blitt betegnet som det blodigste under hele borgerkrigen. Lincolns Gettysburg-tale varte i litt over to minutter og inneholdt bare ca. 270 ord, men er likevel en av de mest berømte i amerikansk historie. I talen slo Lincoln fast at den pågående krigen ikke bare var en kamp for Unionen, men en kamp for frihet, likhet og demokrati for alle mennesker. Det hersker uenighet blant historikere om talens eksakte ordlyd. Lincoln etterlot seg fem manuskripter som er innbyrdes forskjellige, og av disse fem igjen er det ingen som er helt i samsvar med de samtidige avisreferatene

1969: Charles «Pete» Conrad og Alan Bean ble de tredje og fjerde menneskene i historien til å vandre på Månens overflate. De to astronautene var mannskap på måneferden som gikk under navnet Apollo 12. Snaut fire måneder tidligere hadde Neil Armstrong og «Buzz» Aldrin blitt de første til å sette foten på Månen, Armstrong med de berømte ordene: «That’s one small step for a man, one giant leap for mankind». Pete Conrad hadde Armstrongs ord i tankene da han steg ned på måneoverflaten, og utbrøt: «Whoopie! Man, that may have been a small one for Neil, but that’s a long one for me.»

1969: Pelé scoret sitt mål nummer 1000 som profesjonell fotballspiller. Det brasilianske ballgeniet satte inn jubileumsmålet på straffespark for klubben Santos i en kamp mot Vasco da Gama. Kampen gikk på Estádio do Maracanã i Rio de Janeiro, og målet gikk inn i brasiliansk fotballfolklore som «O Milésimo» (Det Tusende). Samme sted hadde Pelé i 1961 scoret et av sine mest legendariske mål da han fikk ballen på egen sekstenmeter, driblet seg over hele banen og skjøt utagbart i nettet bak keeperen til Fluminense. Målet var så oppsiktsvekkende at det ble laget en egen plakett til minne om det, ifølge Wikipedia med påskriften: «Det vakreste målet i Maracanãs historie.» Maracanã var også åstedet for VM-finalen mellom Tyskland og Argentina i 2014, da tyskerne ble verdensmestere etter finaleseier 1–0.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse