Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 januar 2019 05:55
Del på Facebook
Joshua Abraham Norton. By Notwist (Own work) [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons
Joshua Abraham Norton. By Notwist (Own work) [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

1697: Studenten Thomas Aikenhead ble den siste i Storbritannia til å henrettes for blasfemi. Aikenhead hadde kalt Bibelen for «Ezras fabler» og karakterisert innholdet i den som «toskeskap, meningsløsheter og selvmotsigelser». Den siste briten som ble fengslet for blasfemi var sosialisten og ateisten John William Gott i 1922. I Norge ble Arnfred Olsen den siste blasfemidømte i 1912, da han fikk 10 kroner i bot for en artikkel i bladet Fritenkeren. Sistemann til å bli tiltalt for blasfemi var forfatteren Arnulf Øverland, som i 1933 måtte møte i retten etter å ha holdt foredraget «Kristendommen – den tiende landeplage» i Det Norske Studentersamfund. Etter frikjennelsen av Øverland var den såkalte blasfemiparagrafen (Straffelovens § 142) sovende inntil 2015, da den ble fjernet fra lovverket.

1880: Mannen som kalte seg «Keiseren av USA», eksentrikeren Joshua Abraham Norton, døde i San Francisco. Norton var opprinnelig en velhavende forretningsmann, men tapte alt han eide på uheldige investeringer i peruansk ris. Etter fallitten skrev han til alle San Franciscos aviser og proklamerte seg som keiser. I årene som fulgte sendte han ut ordrer om alt fra oppløsning av Kongressen og hæren til igangsettelse av omfattende byggeprosjekter. Den loslitte «Emperor Norton» ble et kjært innslag i San Franciscos bybilde, og det fortelles at han spiste gratis ved byens fineste restauranter og mottok invitasjoner til alle teaterpremierer. Ved hans død skal et tre kilometer langt gravfølge ha vist ham den siste ære. Både Mark Twain og Robert Louis Stevenson har basert romanfigurer på den selvutnevnte keiseren.

1935: Elvis Presley ble født i Tupelo i Mississippi. Rockekongens barndomshjem var et toroms, enetasjes småhus av typen «shotgun house». Den enkle hustypen har vært svært utbredt i de sørlige delene av USA, og blir av mange hyllet som et symbol på livet i Sørstatene. Husene spiller også en sentral rolle i den lokale folkloren. Foruten Elvis har en mengde kjente «Southerners» vokst opp i slike hus, og blueslegenden Robert Johnson skal ha dødd i et. Huset som Elvis ble født i var bygd av faren Vernon i samarbeid med bestefaren og onkelen. Det lille huset i 306 Elvis Presley Drive er i dag museum, og besøkes årlig av mer enn 50.000 mennesker.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse