Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Det hendte
14 januar 2019 05:55
Del på Facebook
Hochlinfjellet (Norsk) eller Preuschoffrücken (Tysk) i de nordvestlige Mühlig-Hofmann-fjellene, Antarktis. By Diorit (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Hochlinfjellet (Norsk) eller Preuschoffrücken (Tysk) i de nordvestlige Mühlig-Hofmann-fjellene, Antarktis. By Diorit (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

1814 – Kielfreden

Kielfreden ble inngått ved en avtale – Kieltraktaten – mellom svenskenes tronarving Karl Johan og den dansk-norske kongen Frederik VI i den nordtyske byen Kiel. 14. januar 1814. Avtalen avsluttet Napoleonskrigene i Norden, og bestemte at Frederik VI som tapende fransk alliert skulle overgi kongeriket Norge til kongeunion med Sverige. Til gjengjeld skulle danskekongen få det svenske Pommern og Rügen samt 1 million riksdaler.

Avtalen avsluttet 350 års nesten sammenhengende svensk kamp for dominans i Norden, og nesten femten års målrettet svensk arbeid for å underlegge seg Norge gjennom krigføringen. For Danmark markerte Kielfreden det endelige nederlag i et storpolitisk forsøk på å balansere nøytralt mellom Storbritannia og Frankrike, hvor svenskenes tronarving Karl Johan til slutt lyktes i å bruke krigsinnsatsen mot Napoleon til å vinne Norge.

Les mer på Wikipedia.

1939 – Norge gjør krav på Dronning Maud Land i Antarktis

Dronning Maud Land er delen av det antarktiske kontinent mellom 20° vestlig til 45° østlig lengde som utgjør Norges territoriale krav. Kysten av dette området ble i 1939 annektert av Norge, etter initiativ fra Adolf Hoel, og området har siden hatt status som norsk biland. Det norske kravet grenser til det britiske kravet i vest og det australske kravet i øst. I havet mot nord er grensene ikke fastsatt, mens grensen mot syd strekker seg helt til Sydpolpunktet, i henhold til ei stortingsmelding fra 2015.

Fabian Gottlieb von Bellingshausen er blitt tilskrevet oppdagelsen av det antarktiske kontinent, etter at han 27. januar 1820 rapporterte om observasjon av et islagt område «dekket med små koller» i posisjon 69°21′S 02°14′V, ca. 30 km utenfor kysten av Dronning Maud Land.

I perioden 1927–1937 utrustet forretningsmannen Lars Christensen, som drev med utstrakt hvalfangst i Sørishavet, tilsammen ni ekspedisjoner for å utforske hvalforekomster utenfor det som senere er kjent som Dronning Maud Land. Ekspedisjonene gjennomførte også kartlegging av kysten og deler av fastlandet, blant annet ved hjelp av flyfotografering. I løpet av ekspedisjonene ble Bouvetøya, Peter I Øy og Dronning Mauds Land (tidsriktig skriveform) erklært for norsk territorium. Den 14. januar 1939 ble Dronning Maud Land offisielt annektert av Norge, gjennom Stortingsvedtak.

Tyskland gjorde krav på en del Dronning Maud Land mellom 20°E og 10°W fra 19. januar 1939. Området ble kalt for Neuschwabenland, men det norske kravet ble levert bare uker før det tyske kravet.

Les mer på Wikipedia.

2005 – Romsonden Huygens lander på Saturns måne Titan

Huygens er en romsonde utviklet av Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) og har fått navn etter den nederlandske astronomen Christiaan Huygens som levde på 1600-tallet. Sondens landing på Saturns måne Titan er en del av Cassini-Huygens-prosjektet. Romfartøyet Cassini-Huygens ble skutt opp fra jorden 15. oktober 1997.

Huygens ble delt fra moderfartøyet Cassini 25. desember 2004, og landet i området Xanadu på Titan 14. januar 2005. Den landet på fast grunn. I utviklingen av sonden var det også tatt høyde for at den kunne lande i en sjø. Sonden sendte data i ca. 90 minutter etter at den hadde landet.

Les mer på Wikipedia.

 

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse