Annonse

Høstens Dansegalla Høstens Dansegalla

Zulukrigen. Maleri av slaget ved misjonsstasjonen Rorke's Drift. Alphonse de Neuville [Public domain], via Wikimedia Commons
Zulukrigen. Maleri av slaget ved misjonsstasjonen Rorke's Drift. Alphonse de Neuville [Public domain], via Wikimedia Commons

1879 – Zulukrigen brøt ut

Zulukrigen er navnet på krigen mellom kolonimakten Storbritannias tropper og zuluene i Sør-Afrika i 1879. Zulukrigen er kjent for flere blodige slag. Krigen markerte slutten på den selvstendige Zulu-nasjonen, og var et vendepunkt i regionens historie.

De britiske troppene ble kommandert av Lord Chelmsford, mens zulukrigerne gikk under ledelse av Kong Cetshwayo. Krigen ble innledet av britene for å fjerne trusselen mot kronkolonien i Natal. Et av krigens mest kjente slag var slaget ved Rorke's Drift den 22.–23. januar. Krigen endte med britisk seier, og var årsaken til zulustatens oppløsning i 1897.

Se Wikipedia for linker til flere slag i Zulukrigen.

1980 – 14 år gamle Nigel Short blir den nest yngste sjakkspilleren som får tittelen «internasjonal mester».

Nigel David Short (født 1. juni 1965 i Leigh, Lancashire) er stormester i sjakk, og betraktes som Storbritannias sterkeste sjakkspiller på 1900-tallet. Per mai 2015 var han fortsatt aktiv (vant Bangkok Open i april 2015) og holder stillingen som den eldste av de 100 beste sjakkspillerne i verden.

Short ble betraktet som et vidunderbarn, allerede 10 år gammel fikk han stor medieomtale etter at han hadde slått Viktor Kortsjnoj i en simultanoppvisning. I 1977 ble han tidenes yngste deltaker i det britiske sjakkmesterskapet, da han kvalifiserte seg tre dager før han fylte tolv år.

To år senere delte han førsteplassen i det britiske mesterskapet med John Nunn og Robert Bellin, og fikk sin første inntegning i IM-normen. Han ble tidenes nest yngste internasjonale mester i sjakkhistorien, ved å score 8 av 15 i Hastings-turneringen i 1979/80. I 1980 kom han på andreplass i junior-VM, bare slått av den kommende verdensmesteren Garri Kasparov. Han ble tildelt stormestertittelen i 1984, 19 år gammel, den gang verdens yngste.

Les mer om Nigel Short på Wikipedia

1993 – Kirkeneserklæring ble underskrevet.

Norges daværende utenriksminister, Thorvald Stoltenberg, tok initiativet til å etablere Barentssamarbeidet våren 1992, og det ble formelt etablert ved Kirkeneserklæringen 11. januar 1993. Den underliggende forutsetningen for etableringer var at nært samarbeid skulle sikre fred og stabilitet i regionen og redusere mulige spenninger. Dette målet er allerede innfridd og med Barentssamarbeidet har det vokst frem en tettere kontakt mellom folk i regionen.

I tillegg til de fire landene i Barentsregionen, var også Danmark, Island og EU med på å signere Kirkeneserklæringen. Representanter fra landene som signerte Kirkeneserklæringen er medlem av Barents Euro-Arktiske Råd. (Barents Euro-Arctic Council – BEAC). BEAC møtes annet hvert år på utenriksministernivå i landet som har formannskapet i den perioden. Formannskapet veksler mellom de fire Barentslandene. Målet er å fremme økonomisk og sosial utvikling i Barentsregionen og derved bidra til en fredfull utvikling i den nordligste delen av Europa. På møtene i BEAC har Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Nederland, Polen, Storbritannia og USA observatørstatus.

I januar 2008 ble det Internasjonale Barentssekretariatet opprettet, som skal være et felles sekretariat for alle medlemslandene i BEAC. Kontoret ble lagt til Kirkenes, hvor også det norske Barentssekretariatet holder til.

Les mer på Wikipedia

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte