Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
18 februar 2019 05:55
Del på Facebook
Emil Jannings, beste skuespillerEmil Jannings, beste skuespiller. Fra den første Oscar-utdelingen . Bundesarchiv, Bild 102-07770 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons
Emil Jannings, beste skuespillerEmil Jannings, beste skuespiller. Fra den første Oscar-utdelingen . Bundesarchiv, Bild 102-07770 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

1929 – De første Oscar-prisene blir delt ut.

Oscar er kallenavnet på den prestisjetunge filmprisen Academy Award of Merit. Prisen deles ut hvert år i Hollywood av det amerikanske filmakademiet Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ofte bare forkortet til Akademiet. Første gang prisen ble delt ut var i 1929.

Oscar er også kallenavnet på selve statuetten. Det er en 34,4 cm høy figur av forgylt metall som forestiller en mann som står på en filmrull og holder et sverd foran seg. Den er designet av Metro-Goldwyn-Mayers scenograf Cedric Gibbons (som selv fikk prisen tolv ganger), og ble først utformet av skulptøren George Stanley. Den ble først kalt «Academy Award of Merit», og opprinnelsen til Oscar-navnet er litt ullent. Den mest populære teorien er at bibliotekaren til Akademiet, Margaret Herrick, mente den lignet hennes onkel Oscar. Navnet ble først brukt i en artikkel av skribenten Sidney Skolsky i 1934 om at Katharine Hepburn hadde vunnet statuetten. Akademiet tok ikke i bruk navnet selv før i 1939, men har i dag omfavnet det helt.

Den 90. Oscar-utdelingen for filmåret 2017 vil bli holdt 4. mars 2018.

1965 – Gambia blir selvstendig fra Storbritannia

Gambia er en republikk i Vest-Afrika.[1] Det er den minste staten på det afrikanske kontinentet. Landet består av en smal landsstripe langs Gambiaelva og bortsett fra en 48 kilometer lang kystlinje mot Atlanterhavet er Gambia helt omgitt av staten Senegal.

Viktige importvarer er maskiner og transportutstyr, forbruksvarer, brenselsstoffer, forskjellige råvarer og halvfabrikata, kjemikalier og tilhørende produkter. Viktige eksportvarer er peanøtter, peanøttolje, fisk og fiskeprodukter. Viktige handelspartnere er Kina, Storbritannia, Frankrike, Nederland og Hongkong.

Gambia er et lite og ressurssvakt land, og er sterkt avhengig av eksport av peanøtter. Selv med økte inntekter fra turisme, er landets økonomi derfor svært sårbar for svingninger i avlingene av peanøtter, og i prisene på verdensmarkedet. Tørke med tilhørende avlingssvikt førte fra midten av 1970-årene i flere år til en negativ utvikling i økonomien. For perioden fra 1984 til 1994 var veksten i gjennomsnitt 0,5%. Bortsett fra oljemøller finnes det nesten ingen industri i Gambia. Turisme har blitt en viktig del av gambisk økonomi. I motsetning til det øvrige næringslivet, som i stor grad eies av gambiere, er turistindustrien nesten helt kontrollert av utenlandske interesser, blant annet er skandinaviske interesser sterkt inne i bildet. For første gang siden 1970-årene var det en nedgang i antall besøkende i 1989 og 1990, men besøket tok seg deretter opp i igjen, før det nærmest stanset opp i 1994. Inntektene fra turisme svarer til omtrent 10% av Gambias økonomi.

1973 – Arbeidernes kommunistparti, AKP (ml), blir stiftet

Arbeidernes Kommunistparti (AKP) var et norsk kommunistisk parti av den maoistiske varianten. Partiet ble erklært stiftet 18. februar 1973, etter forberedende møter i hemmelighet julen 1972[1] og reelt stiftelsesmøte 8. - 11. februar 1973. Partinavnet var opprinnelig Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene), AKP(m-l), men parentesene ble sløyfet i 1990. AKP stilte aldri til valg under eget navn, men deltok i Rød Valgallianse (RV).

RV vedtok på sitt landsmøte i 2005 å sende en henvendelse til AKP med henblikk på sammenslåing. Initiativet ble ønsket velkommen av AKPs landsmøte i 2006, og 10. mars 2007 ble det nye partiet stiftet. Det fikk navnet Rødt. 21. april 2007 hadde AKP et ekstraordinært landsmøte. Her ble det formelle vedtaket om å legge partiet ned fattet.

Rød Ungdom (RU) var ungdomsorganisasjon både for AKP og for RV, og er nå ungdomsorganisasjonen til Rødt.

Rødt! (frem til 2004 kalt Røde Fane) var AKPs tidsskrift og forlag. Det er overtatt av det nye partiet. AKP utgav også gratisavisa akp.no. Denne videreføres som Rødt nytt.

Noregs Kommunistiske Studentforbund (NKS) var partiets studentorganisasjon, men er etter partisammenslåingen en selvstendig organisasjon.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse