Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Det hendte
20 februar 2019 05:55
Del på Facebook
John Glenn. By US Congress [Public domain], via Wikimedia Commons
John Glenn. By US Congress [Public domain], via Wikimedia Commons

1962 – John Glenn gjennomfører USAs første bemannede romferd

Han ble utvalgt som astronaut i 1959. Han var en av de opprinnelige «Mercury Seven». 20. februar 1962 ble Glenn den første amerikaner i bane rundt jorden i romfartøyet «Friendship 7». Hele romferden varte i fire timer, 55 minutter og 23 sekunder. Han kretset rundt jordkloden tre ganger.

Etter jordomkretsingen ble han oppbygd som et amerikansk idol. President John F. Kennedy pleide et offentlighetsvirksoms vennskap med ham, men forordnet i all hemmelighet at Glenn ikke skulle ut på flere romferder, for ikke å risikere hans liv. (I høyere alder var han imidlertid senere med på en romferd med romfergen, som nyttelastspesialist i 1998.)

Siden ble Glenn konsulent ved NASA frem til januar 1965.

1944 – 2. verdenskrig: The "Big Week" - massive bombeangrepmot Tyskland

The "Big Week" eller "Operation Argument", startet med massive bombeangrep med amerikanske bombefly mot tyske fabrikker og fabrikksentra. Sekvensen av bombeangrep fra den 20.februar til 25.februar hadde blant annet som målsetning å tiltrekke Luftwaffe til et endelig nederlag, som gjorde det mulig for de allierte å invadere Europa landveien.

Bombingen ble utført av United States Strategic Air Forces (USSTAF) men hadde også støtte av RAF Bomber Command på dagtid.

"RAF Fighter Command" ble brukt som jagerstøtte for USAAF bombeflyformasjonene, omtrent på den tiden "Eighth Air Force" introduserte P-51 Mustang, jagerfly med lang rekkevidde,for å ta over denne rollen.

Offensiven overlappetden tyske operasjonen - "Operation Steinbock", som konsenterte seg om mål i det sørlige England, og som var den siste strategiske offensiven til den tyske bombeflydelen av Luftwaffe.

1472 – Orknøyene og Shetlandsøyene blir annektert av den skotske kronen

I 1348 ble Norge sterkt svekket på grunn av svartedauden, og i 1397 ble Norge en del av Kalmarunionen. Etter hvert kom Norge under dansk overherredømme. Danskekongen Christian I var i pengenød, og da hans datter Margaret i 1468 ble forlovet med Jakob III av Skottland, ble han nødt til å pantsette Orknøyene og Shetland som betaling av medgift. Ettersom pantet aldri ble løst ut, har øyene siden tilhørt Skottland.

I 1471 fikk William, jarl av Orknøyene, slottet og eiendommer i Ravenscraig i Fife, mens Orknøyene ble annektert av den skotske kronen den 20. februar 1472.

I 1564 ble Robert Stewart, sønn av Jakob V, sheriff av Orknøyene og Shetlandsøyene. I 1581 ble han jarl av Orknøyene, og ti år senere tok hans sønn over. Men i 1615 ble øyene igjen lagt direkte under kronen.

I 1650 ble Montroses ekspedisjon, som førte til hans fengsling og død, samlet på øyene. Under Protektoratet ble øyene besøkt av en avdeling av Cromwells styrker, som innførte nye jordbruks- og industrimetoder.

I 1707 ble øyene gitt til jarlen av Morton som sikkerhet for et lån. De kunne løses ut mot 30 000 pund, samt en årlig rente på 500 pund. Jarlen solgte sine eiendommer til Sir Lawrence Dundas i 1766.

Selv om norsk lov etter en tid ble erstattet med skotsk, mistet ikke innbyggerne opparbeidete rettigheter til sine egne eiendommer. Som et resultat av dette er fortsatt mange eiendommer omfattet av odelsrett som var fullstendig ukjent på det skotske fastlandet.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse