Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
03 mars 2019 05:55
Del på Facebook

1875 – Operaen Carmen blir spilt for første gang.

Carmen er en fransk opera skrevet av Georges Bizet. Librettoen ble skrevet av Henri Meilhac og Ludovic Halévy basert på historien med samme navn av Prosper Mérimée.

Operaen hadde premiere på Opéra-Comique i Paris 3. mars 1875. Ett år etter ble den karakterisert som en umoralsk og overfladisk fiasko, men er nå den fjerde mest spilte opera i USA og en av verdens mest populære operastykker.

Historien omhandler gatepiken og sigøyneren Carmen og hennes søken etter kjærlighet.

1953 - Fotballegenden Zico ble født

Arthur Antunes Coimbra (født 3. mars 1953 i Rio de Janeiro), bedre kjent som Zico, er en tidligere brasiliansk fotballspiller. Han ble kalt «den hvite Pele» og var berømt for sitt spill på det brasilianske landslaget og for sine fantastiske frispark. Mange mener han er blant de beste midtbanespillere verden har sett. Zico deltok i VM-sluttspillene 1978, 1982 og 1986. Under sluttspillet i 1982 var han en av de sentrale spillerne på det brasilianske landslaget, sammen med Sócrates, Falcao og Eder.

Zico ble regnet å være verdens beste spiller på slutten av 70-tallet, og på starten av 80-tallet. Hans spillestil lignet på Peles, og han behersket det meste. Han var med i VM første gangen i 1978 da Brasil kom på fjerdeplass. I VM 1982 var han den store stjernen i et brasiliansk lag som regnes som et av de beste lagene noen sinne. Før VM 1986 hadde han hatt store skadeproblemer og gjorde ingen nevneverdig innsats. Totalt spilte Zico 89 landskamper og scoret 67 mål. På de ulike klubblagene spilte han angivelig 1086 kamper, og scoret 709 mål.

Zico spilte store deler av karrièren i Flamengo, men han spilte også i italienske Udinese. Han avsluttet karrieren i den japanske ligaen. Zico har etter den aktive karrieren vært trener, og var fra 2002–2006 trener for Japan. Deretter ble han trener for den tyrkiske klubben Fenerbahçe fra 2006-2008. Han tok så over den usbekiske klubben Bunyodkor og ble der i en sesong. Fra 2009 er han hovedtrener for den greske klubben Olympiakos.

1955 – Elvis Presley dukker opp på TV for første gang.

Elvis Aaron Presley (født 8. januar 1935 i Tupelo i Mississippi, død 16. august 1977 i Memphis i Tennessee) var en amerikansk sanger og skuespiller.

Han regnes som den første underholdningsartisten som i kommersiell skala kombinerte vestlig ungdomsopprør med populærkultur. Med tilnavnet «King of rock and roll», eller kun «The King», anses han som arketypen på en popstjerne. Det er beregnet at Elvis Presley har solgt nærmere to milliarder plater verden over, og han er følgelig i særklasse tidenes mest solgte plateartist selv om beregningene spriker noe. Presley har blitt innvotert i fire æresgallerier; rockens (1986), countrymusikkens (1998), gospelmusikkens (2001) og rockabillyens (2007). Dokumentar-filmen "Elvis - On tour" (1972) fikk Golden Globe utmerkelse.

Presleys karriere var igrunnen på topp hele tiden fra gjennombruddet tidlig i 1956 til hans død i 1977, og etter hans død steg populariteten betraktelig, ironisk nok er det solgt flest Presley-plater etter Presleys død.[trenger referanse] Selv i hans såkalte svake periode på midten av 1960-tallet var han plateselskapet RCAs desidert sterkeste kort, og han var Hollywoods høyest betalte stjerne (sammen med Elisabeth Taylor).[trenger referanse] I perioden 1956–1965 var plate- og filminnspillingene betydelige kassasuksesser. Dalende publikumsinteresse for filmene ble på slutten av 1960-tallet avløst av omfattende turnévirksomhet som viste Presley som en karismatisk sceneartist. Presley gjenerobret i tillegg country-markedet i USA med en rekke plater innen sjangeren. Stort arbeidspress og høyt forbruk av sterke legemidler, resulterte etter hvert i skrantende helse. Om ettermiddagen 16. august 1977, bare timer før han skulle i gang med en ny turné, ble han funnet bevisstløs i sitt hjem Graceland. Etter iherdige gjenopplivningsforsøk ble han erklært død som følge av hjertestans.

I tillegg til hans enorme suksess i sine leveår, har ettertiden vist en vedvarende interesse for Elvis Presleys liv og musikk. Hans hjem i Memphis er i dag museum og besøkes årlig av over 500 000. I en stor avstemning i Time Magazine i året 1999 ble Elvis utpekt som det 20. århundrets mest betydelige navn. På plassene etter kom Hitler, Yitzhak Rabin, pave Johannes Paul II og Marthin Luther King. Magasinet Q har utpekt hans «That's all right» som populærmusikkens mest betydningsfulle innspilling.

 

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse