Annonse
NIF har hovedkontor på Ullevaal Stadion. By Wilhelm Joys Andersen from Oslo, Norway (Ullevål) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
NIF har hovedkontor på Ullevaal Stadion. By Wilhelm Joys Andersen from Oslo, Norway (Ullevål) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

1861 – Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug blir stiftet

I dag kjent som Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komité (forkortet NIF eller forenklet til Idrettsforbundet), er norsk idretts øverste organ. NIFs visjon er å være fremste bidragsyter for å oppnå idrett for alle.

Idrettsforbundet har kontorer i Idrettens Hus på Ullevaal Stadion og har omtrent 220 fast ansatte fordelt på idrettskretser, Olympiatoppen og Idrettsforbundet sentralt.

Organisasjonen ble stiftet 15. mars 1861[5] som Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug.[6] Så kom en rekke navneendringer: I 1893 til Centralforeningen for Udbredelse af Idræt, i 1910 til Norges Riksforbund for Idræt, i 1919: Norges landsforbund for Idrett. Deretter Sammenslutning med Arbeidernes Idrettsforbund i 1940, før organisasjonen tok navnet Norges Idrettsforbund i 1946. I 1996 ble Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske Komité slått sammen, etter at Arne Myhrvold ble valgt til felles president for NIF og NOK i 1994. Navnet ble i 2007 igjen endret, denne gangen for å legge til paralympisk i det offisielle navnet. Årsaken til dette var at Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund ble oppløst og integrert med NIF fra 1. januar 2008.[7]

1892 – Liverpool FC blir stiftet.

Liverpool Football Club er blant de mest suksessrike engelske fotballklubbene som spiller i Premier League. Klubben ble stiftet i 1892 og ble valgt inn i The Football League i 1893. «The Reds», som er kallenavnet til fotballklubben, spiller hjemmekampene sine på Anfield i Liverpool. Byen Liverpool ligger ved elven Mersey ved Irskesjøen, i den engelske regionen Nordvest-England.

Liverpool FC har vært eid av George Gillett og Tom Hicks. Den 15. oktober 2010 ble klubben solgt til New England Sports Ventures, som senere skiftet navn til Fenway Sports Group, ved John W. Henry og Tom Werner.

1990 – Mikhail Gorbatsjov blir valgt til president i Sovjetunionen.

Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov (russisk: Михаил Сергеевич Горбачёв, født 2. mars 1931 i Privolnoje i Stavropol kraj) er en russisk og tidligere sovjetisk politiker, som var den siste statslederen i Sovjetunionen fra 1985 til 1991. Han styrte som generalsekretær i sentralkomitéen i Sovjetunionens kommunistiske parti fra 1985 til mars 1990 og deretter som Sovjetunionens president fra mars 1990 til desember 1991. Gjennom sin politikk med perestrojka og glasnost bidro han til Sovjetunionens sammenbrudd og dermed avslutningen av den kalde krigen. Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990 for sin viktige rolle i omveltningene i østblokken.

I september 2008 sa Gorbatsjov og oligarken Alexandr Lebedev at de skulle gå sammen og lage et politisk parti kalt Russland demokratiske parti, og i mai 2009 var de i ferd med å være klare. Dette var Gorbatsjovs tredje forsøk på starte et politisk parti.

 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse