Annonse

Rotlaus Rotlaus

O. J. Simpson flykter fra politiet. Foto: AP Photo / Joseph R. Villari
O. J. Simpson flykter fra politiet. Foto: AP Photo / Joseph R. Villari

1942: I mai 2018 kunne nederlandske forskere avsløre innholdet i to «hemmelige» sider i Anne Franks dagbok. Sidene, som Frank har limt gråpapir over, viser seg å handle om seksualitet. Forfatterens tanker om emnet skal være ispedd et par grovkornede vitser. Tysk-jødiske Annelies Marie Frank og familien hennes skjulte seg for Hitlers jødeforfølgelser i Amsterdam under 2. verdenskrig, inntil de ble angitt og deportert til Auschwitz. Frank døde av tyfus i leiren i februar eller mars 1945. Dagboken hun etterlot seg er oversatt til 60 språk, og ligger blant annet på Le Mondes liste over verdens 100 mest betydningsfulle bøker i det 20. århundre. Frank fikk dagboken i gave til sin 13-årsdag 12. juni 1942. Samme dag skrev hun, i det som var bokas aller første opptegnelse: «Jeg håper jeg kan betro deg alt, slik jeg aldri har betrodd meg til noen før.»

1964: Den svenske obersten Stig Wennerström ble dømt til livsvarig fengsel for spionasje. Wennerström hadde gått russiskkurs som ung offiser, og ble utnevnt til attaché ved den svenske ambassaden i Moskva i 1940. Fra 1948 til 1963 opererte han som sovjetisk agent under kodenavnet «Ørnen». Svensk sikkerhetspoliti skal ha hatt mistanke til flyoffiseren helt siden 1940-tallet, men det var først etter funnet av noen filmruller på loftet hans i 1963 at politiet hadde sikret nok bevismateriale til å sikte ham. Pågripelsen av obersten i juni samme år slo ned som en bombe i Sverige. I 1973 besluttet regjeringen Palme at livstidsdommen skulle omgjøres til 20 års fengsel. Stig Wennerström ble løslatt i 1974, etter å ha sonet ti år. Han døde i 2006, 99 år gammel.

1994: 95 millioner amerikanske TV-seere kunne følge fotballspilleren og filmskuespilleren O.J. Simpsons desperate flukt fra politiet langs motorveien Interstate 405 i California. Simpson var mistenkt for å ha drept sin ekskone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ron Goldman samme dag. Stjernen ble til slutt innhentet etter en times biljakt på motorveien, mens et helikopter fra CNN svirret over hans hvite Ford Bronco og dekket pågripelsen direkte. Etter en dramatisk og omdiskutert rettssak ble Simpson frikjent for drapene i oktober 1995. I en sivil rettssak i 1997 ble han likevel kjent erstatningsrettslig ansvarlig for de to dødsfallene, og dømt til å betale 33,5 millioner dollar i erstatning. I 2008 ble han dømt til 33 års fengsel for væpnet ran. Simpson ble løslatt på prøve i oktober 2017. Den hvite fluktbilen hans er i dag utstilt ved kriminalmuseet Alcatraz East, der den bl.a. deler gulvplass med bilen til Bonnie & Clyde.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte