Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Amelia Earhart i 1937. Foto: New York World-Telegram og Sun Newspaper / Public domain via Wikimedia Commons
Amelia Earhart i 1937. Foto: New York World-Telegram og Sun Newspaper / Public domain via Wikimedia Commons

1893: DS «Vesteraalen» la ut på den første turen fra Trondheim til Hammerfest, og markerte dermed åpningen av Hurtigruten. Kaptein om bord var stortingsmannen, forretningsmannen og skipsføreren Richard With, som i dag huskes som Hurtigrutens far. Ideen om en ekspressrute langs kysten mellom Trondheim og Hammerfest var blitt lansert i 1891. Vesteraalens Dampskibsselskap fikk 70.000 kroner i statsstøtte ved oppstarten av driften. Ifølge Wikipedia tok jomfruturen 67 timer. Hurtigruten ble svært viktig for kommunikasjonen langs kysten av Nord-Norge, og en institusjon innenfor turismen i Norge. I juni 2011 sendte NRK direkte fra Hurtigrutens ferd fra Bergen til Kirkenes. 2,6 millioner seere var innom sendingen, som varte i 134 timer, 42 minutter og 45 sekunder.

1937: Flypioneren og feministen Amelia Earhart forsvant over Stillehavet under et forsøk på å fly jorden rundt langs Ekvator. Med seg som navigatør hadde hun den forhenværende Pan-Am-flygeren Fred Noonan. Forsvinningen har vært gjenstand for et utall konspirasjonsteorier, hvorav én gikk ut på at Earhart hadde vært spion for Roosevelt-regjeringen og ble sittende som fange i Japan; en annen at hun overlevde flyturen og slo seg ned i New Jersey under navnet Irene Craigmile Bolam. De fleste historikere heller til at Earhart og Noonan enten gikk tomme for drivstoff og styrtet i havet, eller at de endret kurs og forulykket ved Phoenix-øyene i den nåværende republikken Kiribati. Amelia Earhart ble erklært død in absentia 5. januar 1939. Hun ble 41 år gammel.

1961: Den amerikanske nobelprisvinneren Ernest Hemingway begikk selvmord i sitt hjem i Ketchum, Idaho. Forfatterens siste leveår var preget av depresjoner og høyt alkoholkonsum. Hemingway fikk nobelprisen i 1954, ifølge nobelkomiteens begrunnelse «för hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst stilbildande mästerskap, senast ådagalagt i The Old Man and the Sea.» Av helsemessige grunner avsto forfatteren fra å reise til Stockholm for å motta prisen. I stedet skrev han en tale som ble lest høyt under banketten av USAs Stockholm-ambassadør. I talen sa Hemingway blant annet: «Skriving, på sitt beste, er et ensomt liv. Forfatteren utfører sitt arbeid alene, og hvis han er en god nok forfatter må han stå ansikt til ansikt med evigheten, eller fraværet av den, hver eneste dag.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse