Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Pat Garrett. Foto: Wikimedia Commons
Pat Garrett. Foto: Wikimedia Commons

1789: Parisernes storming av Bastillen ble opptakten til den franske revolusjon. Den forhatte borgen var oppført i det 14. århundre, og ble fra 1600-tallet brukt som fengsel for blant annet politiske fanger. Blant de prominente fangene som satt der var Marki de Sade og den mystiske «mannen med jernmasken». Sistnevnte var en mannsperson som tilbrakte 34 år av sitt liv i fengsel (de fem siste i Bastillen), og hvis ansikt alltid var tildekket av en maske av jern og fløyel. Fangen fikk den beste forpleining i fengselet, men ble holdt i total isolasjon, og risikerte dødsstraff om han tok av seg masken. En mengde teorier har versert om hvem mannen var. Filosofen Voltaire mente han var kong Ludvig XIVs utstøtte bror, som hadde krav på tronen; andre spekulerte på om han kunne være kongens kjødelige far. Alexandre Dumas fremstiller ham som kong Ludvigs tvillingbror i romanen «Mannen med jernmasken» fra 1847.

1881: Bøffeljegeren, bartenderen, tollagenten og sheriffen Pat Garrett skrev seg inn i amerikansk westernfolklore da han skjøt ned og drepte 21 år gamle William Henry McCarty, bedre kjent som Billy The Kid. Kid var en av Ville Vestens mest beryktede revolvermenn og lovløse. Sommeren 1881 klarte Garrett å spore ham opp i en liten landsby i New Mexico. Historikerne strides om hvordan nedskytingen skjedde. En utbredt oppfatning går ut på at Garrett ved nattetid oppsøkte huset der Kid lå i dekning, og skjøt ham ned uten varsel. Etter Kids død bredte det seg en mengde rykter om hendelsesforløpet som satte Garrett i et dårlig lys. I 1882 følte Garrett behov for å fortelle sin egen versjon av historien, og utga boken «The Authentic Life of Billy The Kid».

2006: Fotballklubben Juventus ble ekskludert fra den italienske toppserien, og dømt til å starte neste sesong i Serie B med 30 minuspoeng. Klubben ble i tillegg fratatt sine to siste seriemesterskap. Bakgrunnen for ydmykelsen var avsløringen av grov korrupsjon i den italienske ligaen. Uregelmessighetene omfattet fem klubber, og involverte blant annet håndplukking av dommere for å sikre ønskede resultater. Opprinnelig ble også Fiorentina og Lazio dømt til å rykke ned sammen med Juventus, men begge fikk redusert straffen etter anke. I likhet med Milan og Reggina måtte de imidlertid finne seg i å starte neste Serie A-sesong med minuspoeng. Juventus fikk redusert poengstraffen fra 30 til 9, men eksklusjonen fra toppserien sto fast. Klubben rykket opp igjen fra Serie B etter én sesong. Juventus har senere vunnet toppserien seks ganger, og er per i dag regjerende ligamestere i Italia.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse