Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Apollo 11. Foto: Michael Collins, Public Domain
Apollo 11. Foto: Michael Collins, Public Domain

1933: Den amerikanske forfatteren Cormac McCarthy ble født på Rhode Island. Kritikerfavoritten McCarthy ble prisbelønt allerede for debutromanen «The Orchard Keeper» (1965), men fikk sitt kommersielle gjennombrudd først i 1992 med «All the Pretty Horses», hans sjette roman. «No Country For Old Men» (2005) ble en verdenssuksess og filmatisert av Coen-brødrene. I 2007 mottok McCarthy Pulitzer-prisen for den mørke fremtidsvisjonen «The Road». Amerikaneren er i senere år blitt hyppig nevnt som en mulig kandidat til Nobelprisen. I 2009 auksjonerte han bort den manuelle Olivetti-maskinen som han til da hadde skrevet alle romanene sine på, og donerte salgssummen på en kvart million dollar til et forskningsinstitutt. McCarthy hadde selv kjøpt maskinen for femti dollar av en pantelåner i Knoxville i 1963.

1944: Adolf Hitler ble utsatt for et bombeattentat ved sitt hovedkvarter Wolfsschanze i Øst-Preussen. Bomben var plassert under et bord i et konferanserom og eksploderte midt under et møte. Fire av møtedeltakerne ble drept, men som følge av en rekke tilfeldige omstendigheter slapp Hitler fra eksplosjonen med en skadd høyrearm. Hovedmannen bak attentatet, greven og obersten Claus von Stauffenberg, ble arrestert og skutt den påfølgende natt. Det samme ble tre av hans medsammensvorne. Hengningene av ytterligere åtte mistenkte offiserer 8. august skal ha blitt filmet og vist fram for Hitler samme kveld. Ifølge Wikipedia arresterte Gestapo totalt 7.000 personer i kjølvannet av attentatet, hvorav 4.980 ble henrettet.

1969: «Skjebnen har skikket det slik at mennene som dro i fred til månen for å utforske den, vil hvile i fred på månen. Disse tapre menn, Neil Armstrong og Edwin Aldrin, vet at de ikke kan ha håp om noen redning. Men de vet også at det ligger håp for menneskeheten i deres offer.» Ordene er hentet fra den alternative talen som president Nixons taleskriver William Safire hadde klargjort foran Apollo 11-ekspedisjonen i 1969, i fall romfarerne skulle havarere. Talen ble aldri holdt. Neil Armstrong og «Buzz» Aldrin gjennomførte en kontrollert landing på månen 20. juli 1969 (amerikansk tid). Kort etter ble astronautene oppringt av en lettet president Nixon: «Hallo Neil og Buzz, jeg snakker til dere over telefonen fra Det ovale kontor, og dette må utvilsomt være den mest historiske telefonsamtale som noensinne er tatt fra Det hvite hus.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse