Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
12 august 2019 05:55
Del på Facebook
Isaac Merrit Singer. Foto: National Portrait Gallery [Public domain], via Wikimedia Commons
Isaac Merrit Singer. Foto: National Portrait Gallery [Public domain], via Wikimedia Commons

30 f. Kr: Dronning Kleopatra av Egypt tok sitt eget liv for å unngå romersk fangenskap. Ifølge en utbredt tradisjon begikk hun selvmord ved å lokke en giftslange til å bite henne i brystet. En annen versjon av historien går ut på at hun svelget en mikstur av giftige urter. Kleopatra var trolig barn av et gresk søskenpar, og da hun sto på høyden av sin makt skal hun ha vært den rikeste personen i Middelhavsregionen. Legendene om hennes blendende skjønnhet, som i 1963 ble sementert av filmen «Cleopatra» med Elizabeth Taylor i tittelrollen, synes imidlertid å være noe overdrevne. Samtidige historikere tenderer mot å lovprise hennes talegaver fremfor hennes forførende utseende. Heller ikke mynter med dronningens profil bærer bud om ualminnelig skjønnhet.

1851: Oppfinneren Isaac Merrit Singer tok patent på hjemmesymaskinen. Samme år grunnla han fabrikken Singer Sewing Machine Company i New York. 20 år senere var mer enn 100.000 Singer-maskiner i sving i amerikanske hjem, og i dag gjenfinnes produktene hans også på tusener av norske loft. Noe av hemmeligheten bak Singers suksess skal ha vært at han som den første i verden fant på å tilby kundene sine å kjøpe på avbetaling. Blant Singer-modellene som har gått sin seiersgang verden over, er modell 66 fra 1922 og modell 99 fra 1939. Isaac Merrit Singer var gift flere ganger og skal ha avlet 24 barn med minst fem ulike kvinner. I sitt testamente vedkjente han seg 22 av dem. Singer døde i 1875.

1914: Tysk artilleri tok den nyutviklede bombekasteren «Tjukke Bertha» i bruk for første gang. «Tjukke Bertha» var en kort, grovkalibret krumbanekanon som var spesialutviklet for å bryte igjennom festningsverker. Navnet henviste til Bertha Krupp von Bohlen und Halbach, eieren av Krupp-konsernet i Essen, som hadde bygd den 47 tonn tunge doningen. Våpenet fikk sin ilddåp under bombardementet av festningen Fort de Pontisse utenfor Liège i Belgia. Ifølge Wikipedia var ett døgn med beskytning fra «Tjukke Bertha» tilstrekkelig til at festningen overga seg. Tre dager senere knuste bombekasteren et annet festningsverk i det samme området. Etter suksessen i Belgia ble «Tjukke Bertha» utropt til mirakelvåpen i tysk presse. Til sammen bygde Krupp-fabrikken 12 eksemplarer av den fryktede kanonen, men ingen av dem er bevart for ettertiden.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse