Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
27 oktober 2019 02:00
Del på Facebook
Norsk Skuespillerforbunds fane. Foto: GAD / Wikimedia
Norsk Skuespillerforbunds fane. Foto: GAD / Wikimedia

1898: Norsk Skuespillerforbund ble stiftet i Kristiania. Ifølge organisasjonens egne nettsider ble ideen til forbundet først fremmet av skuespilleren Sigurd Asmundsen i 1896. Asmundsen, som da var skuespiller ved Fahlstrøms Centralteater (det nåværende Centralteatret), blir derfor regnet som forbundets grunnlegger og åndelige far. Forbundet ble stiftet på et tidspunkt da skuespilleres ansettelsesforhold var uryddige og uforutsigbare. I 1912 lyktes forbundet med å framforhandle den første 12-måneders normalkontrakten for skuespillere. Ved stiftelsen i 1898 ble Sigvard Gundersen formann og Johanne Dybwad nestformann. Blant senere forbundsledere er navn som Harald Stormoen, Einar Sissener, Ella Hval og Finn Kvalem. Nåværende leder er Knut Alfsen.

1904: New Yorks undergrunnsbane ble åpnet. Byens borgermester George McCellan sto selv bak styrespakene da den første vognen rullet ut fra City Hall stasjon på Manhattan, i det som skulle bli det største underjordiske T-banesystemet i USA. I løpet av åpningsdagen reiste mer enn 100.000 mennesker under byen i det nye vidunderet, til en billettpris av fem cent. I dag er banen i New York et av de lengste T-banesystemene i verden, med 469 operative stasjoner fordelt på 26 linjer, og en banelengde på drøyt 1000 kilometer. Togene går 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Ifølge Wikipedia transporterer New Yorks undergrunnsbane nærmere seks millioner passasjerer daglig.

1998: Den norske fotballegenden Reidar Kvammen døde i Stavanger, som den sist gjenlevende fra det sagnomsuste bronselaget. Kvammen spilte seg inn på Vikings A-lag allerede som 16-åring, og debuterte på landslaget da han var 19. Under OL i Berlin i 1936 ble han en av de store profilene på det norske bronselaget. Kvammen var politimann av yrke, og under den tyske okkupasjonen markerte han innbitt motstand mot nazifiseringen av politietaten. I desember 1943 var han blant de 270 norske politifolkene som ble deportert til konsentrasjonsleiren Stutthof i Polen. Fra 1946 var han tilbake på landslaget, etter et rehabiliteringsopphold i Sverige. I 1948 ble han den første norske spilleren som passerte 50 kamper i landslagstrøya. Reidar Kvammen ble 84 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse