Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 oktober 2019 02:00
Del på Facebook
Hjernen bak statsdannelsen var filosofen og sosiologen Tomáš Garrigue Masaryk. Masaryk og hans datter Olga, kommer hjem fra eksil 21. desember 1918. Foto: Josef Jindřich Šechtl / Wikimedia
Hjernen bak statsdannelsen var filosofen og sosiologen Tomáš Garrigue Masaryk. Masaryk og hans datter Olga, kommer hjem fra eksil 21. desember 1918. Foto: Josef Jindřich Šechtl / Wikimedia

1918: Tsjekkoslovakia erklærte seg uavhengig av Østerrike-Ungarn. Den nye staten i Sentral-Europa besto av Slovakia og de tidligere østerrikske landskapene Böhmen og Mähren. Hjernen bak statsdannelsen var filosofen og sosiologen Tomáš Garrigue Masaryk, som hadde tatt doktorgraden på avhandlingen «Selvmordet som sosialt massefenomen i moderne sivilisasjoner», og blant annet var grunnlegger av et kulturtidsskrift. Masaryk ble valgt til landets første president og satt i embetet i 17 år. Tsjekkoslovakia ble splintret av Münchenavtalen i 1938, men gjenopprettet i 1945. Fra 1948 var landet en kommunistisk ettpartistat under kontroll av Sovjetunionen. Tsjekkoslovakia opphørte å eksistere 1. januar 1993, da landet ble fredelig delt i de to statene Tsjekkia og Slovakia.

1956: Elvis Presley lot seg poliovaksinere i full offentlighet under en pressekonferanse i New York. Hensikten med stuntet var å få amerikanerne til å slutte opp om helsemyndighetenes vaksineringsprogram mot poliomyelitt. Til tross for at den nyutviklede vaksinen hadde fått bred omtale i mediene, var den bare injisert i 0,6 prosent av befolkningen ved inngangen til oktober 1956. Det skal ha vært New Yorks helsedirektør, dr. Leona Baumgartner, som kom på ideen om å koble inn Elvis. Hun ledsaget selv rockekongen under pressekonferansen, der han ble stukket i armen av Baumgartners kollega, dr. Harold Fuerst. Elvis hadde også lest inn en 30-sekunders appell til amerikanerne om å gå og vaksinere seg. PR-jippoet virket over all forventning. Seks måneder senere var 80 prosent av befolkningen vaksinert mot polio, ifølge Wikipedia.

2004: Oppløsningen av Det Kvindelige Velgørende Selskab i København markerte slutten på en æra. Selskapet var stiftet i 1815 for å fremme tjenestepikers interesser. Blant foreningens virkefelter var drift av tjenestepikeskole og utdeling av legater til verdige trengende. Selskapet var likevel mest kjent for de årlige prisutdelingene for lang og tro tjeneste. Prisene gikk til kvinner som hadde vært lenge i faget, og som gjerne hadde tjent den samme familien i mange år. Så sent som i 1920 var 19.000 kvinner i arbeid som tjenestepiker bare i København. På selskapets siste virkedag ble 43 kvinner belønnet med hedersdiplom og 6.000 kroner hver. En av dem var 92 år gamle Gerda Jacobsen, som gjennom 70 år hadde tjent fire generasjoner av den samme familien.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse