Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 oktober 2019 02:00
Del på Facebook
Luther måtte forklare sine synspunkter overfor pave Leo Xs legat i Tyskland, kardinalen Tommaso de Vio Cajetan, i 1518. Tresnitt fra 1557.
Luther måtte forklare sine synspunkter overfor pave Leo Xs legat i Tyskland, kardinalen Tommaso de Vio Cajetan, i 1518. Tresnitt fra 1557.

1517: Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser, der han polemiserte mot avlatshandelen i den katolske kirke. Hendelsen blir gjerne ansett som starten på den lutherske reformasjonen. Ifølge tradisjonen slo Luther opp tesene på døren til Slottskirken i Wittenberg. Nyere forskning har stilt seg tvilende til denne framstillingen, blant annet fordi den mangler belegg i øyevitneskildringer. Ifølge Wikipedia skal historien skrive seg fra en venn av Luther som ikke var til stede i Wittenberg, og som lanserte den etter Luthers død. En alternativ teori går ut på at Luther simpelthen sendte tesene til biskopene av Brandenburg og Magdeburg. Ikke desto mindre har kirkedøren i Wittenberg fått navnet «Tesedøren». Den opprinnelig tredøren brant opp i 1760. I 1858 ble den erstattet av bronsedør der de 95 tesene står innstøpt i metallet.

1878: «Århundrets brann» brøt ut i Stockholm sentrum, da den dampdrevne kjempemølla som bar navnet Eldkvarn gikk opp i røyk. Mølla var bygd i 1805 og lå på det ytterste hjørnet av Kungsholmen, på tomten der Stockholms rådhus ligger i dag. Brannen, som skal ha blitt antent da en knust gasslampe antente melstøvet i mølla, var så voldsom at den lyste opp hele den svenske hovedstaden. «Ett utomordentligt storartat, fastän hemskt skådespel,» skrev avisen Dagens Nyheter om det blendende skuet. Hendelsen har gitt opphav til uttrykket «sedan Eldkvarn brann», en talemåte som indikerer at noe skjedde for svært lenge siden, akkurat slik vendingen «siden Ålesund brant» gjør det på norsk.

1984: Indias statsminister Indira Gandhi ble myrdet utenfor statsministerboligen i New Delhi. Gandhi var på vei til et intervju med den britiske skuespilleren Peter Ustinov, da hun ble skutt ned av to sikher fra hennes egen livvakt. Attentatet skal ha vært en hevn for at hun i juni samme år hadde gitt hæren ordre om å storme sikhismens hellige tempel Harmandir Sáhib, som på det tidspunktet var besatt av militante sikher. Drapet på Gandhi utløste opptøyer i Dehli og omkringliggende områder. Det er anslått at 10.000 sikher ble drept av rasende mobb i dagene som fulgte. Indira Gandhis sønn Rajiv etterfulgte moren som statsminister.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse