Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 november 2019 02:00
Del på Facebook
Det sixtinske kapell. Foto: Wikipedia Italia
Det sixtinske kapell. Foto: Wikipedia Italia

1512: Michelangelos takmalerier i Det sixtinske kapell ble avduket. Kunstneren hadde arbeidet i fire år med dekorasjonene, som regnes som et av hovedverkene i høyrenessansens malerkunst. Temaet for bildeseriene er menneskets skapelse, syndefall og frelse gjennom Kristus. Aller mest berømt er nok fremstillingen av Adams skapelse i sentrum av komposisjonen, der Gud blåser liv i det første mennesket. Ikke minst detaljen med Guds og Adams utstrakte hender, og pekefingrene som nesten berører hverandre, er blitt reprodusert i det uendelige. Dekorasjonene omfatter totalt ni scener fra Første Mosebok. I tillegg har blant annet en rekke profeter fått plass under de mektige takhvelvingene. Dikteren Johann Wolfgang von Goethe skrev om Michelangelos verk: «Den som ikke har sett Det sixtinske kapell, kan ikke gjøre seg noen forestilling om hva ett enkelt menneske kan oppnå.»

1755: Lisboa ble rammet av et av de mest ødeleggende jordskjelvene i europeisk historie. Det første skjelvet kom klokken 9.40 om formiddagen, og i løpet av minutter fulgte ytterligere to voldsomme skjelv som la mesteparten av byen i ruiner. Grunnet feiringen av Allehelgensdag var mange mennesker samlet i byens kirker og trange gater, som ble dødsfeller da bygningene raste sammen. Skjelvene utløste en seks meter høy tsunami som 40 minutter senere slo inn over byen med knusende tyngde. Det brøt også ut voldsomme branner som raste i fem døgn. 85 % av byens bygninger ble ødelagt. Anslagene over antall dødsofre varierer sterkt, men enkelte kilder oppgir at så mange som 100.000 kan ha omkommet i katastrofen.

1800: John Adams flyttet inn i Det hvite hus, som den første presidenten i historien. Presidentboligen i Washington, D.C. var tegnet av den irske arkitekten James Hoban og påbegynt i 1792. Daværende president George Washington engasjerte seg dypt i planleggingen av huset, til de grader at han hadde meninger om antall vinduer i fasaden. Huset var en del av den franske byplanleggeren Pierre Charles L’Enfants grandiose plan for utformingen av den nye hovedstaden. Den andre kvelden president Adams bodde i huset, skrev han i et brev til sin kone: «Jeg ber om at himmelen må velsigne dette huset og alle dets fremtidige beboere. Måtte kun ærlige og vise menn få regjere under dette tak.» Det hvite hus har vært embetsbolig for alle amerikanske presidenter siden John Adams.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse