Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 november 2019 02:00
Del på Facebook
Sigmund Freud. Max Halberstadt [Public domain], via Wikimedia Commons
Sigmund Freud. Max Halberstadt [Public domain], via Wikimedia Commons

1899: Sigmund Freuds bok «Drømmetydning» (originaltittel: «Die Traumdeutung») kom ut i Wien. I boka, som hører til Freuds tidlige forfatterskap, lanserer han sin teori om drømmene som et vindu til den menneskelige underbevisstheten. Blant annet hevder han at drømmene er uttrykk for ønsker som er for tabubelagte til at vi kan erkjenne dem i våken tilstand. Til tross for en noe treg etterspørsel – førsteopplaget på 600 eksemplarer tok åtte år å selge ut – er boka blitt stående som en av Freuds klassikere. Forestillingen om at drømmer kan tydes har fulgt menneskeheten siden oldtiden. I litteraturen finner vi det tidligste eksempelet på det i Gilgamesj-eposet, som trolig ble nedskrevet omkring 2000 år før vår tidsregning.

1966: 101 mennesker mistet livet og uerstattelige kunstskatter gikk tapt da elva Arno gikk over sine bredder i Firenze. Den voldsomme flommen kom etter en lang regnperiode og satte hele Firenze under vann, inkludert det berømte Piazza del Duomo i sentrum av byen. Et stort antall kirker, biblioteker, museer og gallerier – blant dem Uffizi-galleriet – var berørt av katastrofen. Det er anslått at mellom tre og fire millioner antikvariske bøker og 14.000 kunstverker ble helt eller delvis ødelagt av flomvann og mudder, og i biblioteket Gabinetto Vieusseux alene skal så mye som en kvart million bøker ha gått tapt. Flommen i Firenze 4. november 1966 var den verste i byens historie siden 1500-tallet. Samme dag ble også Venezia rammet av storflom.

2013: Tre mennesker ble drept da en mann kapret Valdresekspressen på fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin. Gjerningsmannen – en mannlig asylsøker fra Sør-Sudan – knivstakk bussjåføren og to passasjerer til døde. Brannvesen og ambulansepersonell nådde fram til den kaprede bussen før politiet, og pågrep gjerningsmannen på stedet. Ifølge VG døde kapreren i 2014 etter å ha hoppet fra taket på Bergen fengsel. Kapringen av Valdresekspressen var den andre med dødelig utfall som rammet busselskapet i løpet av ti år. I 2003 ble sjåføren drept med kniv da en mann kapret bussen ved Fagernes. Fagernes-kapreren hadde også drept en asylsøker på et asylmottak i byen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse