Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Lavrentij Berija. Foto: Wikipedia
Lavrentij Berija. Foto: Wikipedia

1953: Den fryktede sjefen for Sovjetunionens sikkerhetspoliti, Lavrentij Berija, ble henrettet i Moskva. Berija hadde sluttet seg til kommunistene som 18-åring i 1917 og senere klatret raskt i det sovjetiske partihierarkiet. Med utnevnelsen til sjef for det hemmelige politiet i 1938 fikk han adgang til Stalins innerste krets. Berija gjennomførte omfattende utrenskninger i partiet, og sørget blant annet for å sette fart i utbyggingen av Gulag-leirer for politiske fanger. Under Jaltakonferansen i 1945 skal Stalin ha presentert ham for president Roosevelt som «vår Himmler». Berijas makt ble med tiden så stor at Stalin skal ha vurdert å få ham likvidert. Etter Stalins død i mars 1953 dalte Berijas stjerne drastisk, og i juni samme år ble han arrestert og anklaget for forbrytersk virksomhet mot staten og partiet.

1972: En av de dødeligste ulykkene i norsk luftfartshistorie inntraff i Asker, da et tomotors Fokker-fly med 45 personer om bord styrtet ved Asdøltjern i Vestmarka. Maskinen tilhørte flyselskapet Braathens SAFE og var underveis til Fornebu fra Ålesund. Bare fem personer overlevde flystyrten. De fleste om bord i flyet var på vei til julefeiring da ulykken skjedde, og flykatastrofen i Asker lille julaften kom til å sette et dystert preg på julehøytiden i Norge. Havarikommisjonen slo senere fast at flyet hadde vært fire nautiske mil ute av kurs under nedstigning til Fornebu. Årsaken til kursavviket ble ikke klarlagt, men tåke og lavt skydekke ble lansert som mulige forklaringer.

1984: Sovjetiske aviser meddelte at det høye alkoholforbruket i landet utgjorde en større trussel mot nasjonens framtid enn fremmede makters atomvåpenarsenal. Opplysningene stammet fra en hemmelig rapport som var utarbeidet av det sovjetiske vitenskapsakademiet, men som var lekket til et fransk nyhetsbyrå. Ifølge rapporten var én av seks nyfødte i Sovjetunionen enten sykelige eller født med misdannelser som følge av foreldrenes alkoholkonsum. Rapporten beskrev situasjonen som den største tragedien i russisk historie på de siste 1000 år. I boka «Smashed in the USSR» (2013) hevdet forfatterne Caroline Walton og Ivan Petrov at antallet mannlige alkoholikere i Russland er større enn befolkningen i Spania og Frankrike til sammen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse