Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

 

1818: «Glade jul» (tysk tittel «Stille Nacht») ble framført første gang i St. Nikolaus-kirken i den østerrikske småbyen Oberndorf bei Salzburg. Melodien var skrevet av skolelæreren og organisten Franz Xaver Gruber til en tekst av presten Joseph Mohr. Legenden vil ha det til at de to skrev sangen i hui og hast julaftens formiddag, fordi en mus hadde gnagd hull på belgen i kirkeorgelet, og presten trengte en julesang som kunne framføres uten orgelakkompagnement. I Norge er sangen mest kjent i den danske salmedikteren B.S. Ingemanns gjendiktning fra 1850. Ingemann forholdt seg svært fritt til originalteksten, noe som gjenspeiles allerede i tittelen. I 1991 skrev Erik Hillestad en ny gjendiktning («Stille natt») som ligger tettere opp til Joseph Mohrs tekst fra 1818.

1865: Ku Klux Klan ble grunnlagt i Tennessee av sørstatsveteraner fra borgerkrigen. Bevegelsen tok navnet fra ordet kyklos, som er gresk for «sirkel» eller «krets». Formålet med den rasistiske terrororganisasjonen var å bevare hvitt herredømme i sørstatene, og skremme den svarte befolkningen fra å gjøre bruk av sine nyvunne rettigheter som borgere. Bevegelsen døde ut i 1870-årene, men gjenoppsto i Georgia i 1915. Klanen fikk en tredje oppblomstringstid under borgerrettskampen i 1960-årene. Spesielt den andre inkarnasjonen av klanen fikk oppslutning i brede og til dels mektige lag av det amerikanske samfunnet. Presidentene Warren G. Harding, William McKinley, Woodrow Wilson og Harry S. Truman har alle vært mistenkt for å være medlemmer av det hemmelig brorskapet.

2010: Danmark opplevde hvit jul over hele landet for andre år på rad. Statistisk var dette å anse som en sensasjon, for det var første gang det inntraff siden registreringen av danske værdata begynte i 1890. Risikoen for ikke-hvit jul er noe man må leve med i de aller fleste befolkede områder på kloden. I London er sjansen for hvit jul beregnet til 6 %, i New York 22 %, og i Los Angeles 1 %. Ikke engang i Kiruna i Nord-Sverige kan man være helt trygg på at juleværet klaffer. Ifølge statistikken må byen belage seg på en ikke-hvit jul én gang hvert hundrende år. Garantert julestemning får man derimot om man legger feiringen til Whitehorse eller Yellowknife i det nordlige Canada, der sjansen for hvit jul anses for å være 100 %.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse