Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 desember 2019 02:00
Del på Facebook
 Ian «Lemmy» Kilmister. By Alejandro Páez (Molcatron on Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
 Ian «Lemmy» Kilmister. By Alejandro Páez (Molcatron on Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

1895: Verdens første kinoforestilling fant sted i Le Salon Indien du Grand Café i Paris. Arrangører var brødrene Lumière, og publikummet som strømmet til det trange lokalet var det første i historien som betalte for å se en fremvisning av levende bilder. Blant de ti filmsnuttene som sto på programmet (hvorav ingen varte lenger enn 50 sekunder) var «Arbeiderne forlater Lumières fabrikk i Lyon». Filmen var laget samme år og blir av mange regnet som tidenes første. Allerede året etter ble film vist offentlig for første gang i Norge, på Circus Varieté i Kristiania. Visningen var også den første i Skandinavia. Begivenheten foregikk i regi av de tyske kinopionerene Max og Emil Skladanowsky, som forbløffet publikum ved å vise ni korte filmopptak på et medbrakt lerret.

1986: Forfatteren John D. MacDonald døde i Milwaukee, 70 år gammel. MacDonald etterlot seg et forfatterskap som omfattet nærmere 80 titler, de fleste spenningsromaner. Særlig berømt er serien om den selverklærte strandbumsen og amatørdetektiven Travis McGee. MacDonalds roman «The Executioners» fra 1957 er filmet to ganger (1962 og 1991) under tittelen «Cape Fear», med henholdsvis Robert Mitchum og Robert De Niro i rollen som den skremmende voldsmannen Max Cady . John D. MacDonald skal ha begynt sin skrivekarriere mens han arbeidet som offiser i det amerikanske forsvaret, og sendte noveller hjem til sin kone for å more henne. Forfatteren Stephen King har hyllet MacDonald som en av de store historiefortellerne i amerikansk litteratur.

2015: Det britiske rockeikonet Ian «Lemmy» Kilmister døde av kreft i Los Angeles, 70 år gammel. Lemmy hadde dannet Motörhead i 1975, etter å ha fått sparken som bassist i spacerockbandet Hawkwind. Med plater som «Overkill», «Bomber» og «Ace of Spades» vant trioen ry som rockens mest hardtslående og larmende band. I 1981 nådde Motörhead toppen av den britiske hitlista med livealbumet «No Sleep ‘til Hammersmith». Som frontmann i Motörhead gjennom fire tiår er Lemmy blitt hyllet som inspirasjonskilde for generasjoner av musikere. Han var også en mann som levde ut den klassiske rock’n roll-myten til fulle. Om sine omfattende romantiske meritter bemerket Lemmy: «I’ve had my share … and yours too!»

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse