Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Massegrav i Wounded Knee. Foto: Northwestern Photo Co. / Wikimedia Commons
Massegrav i Wounded Knee. Foto: Northwestern Photo Co. / Wikimedia Commons

1890: Den amerikanske hærens 7. kavaleriregiment begikk massedrap på lakotaindianere i en militærleir ved Wounded Knee Creek i Pine Ridge-reservatet i South Dakota. To uker tidligere hadde hæren slått til mot rituelle åndedansseremonier i reservatet, ut fra en antakelse om at de var forberedelser til et opprør. 350 flyktninger fra hærens herjinger ble innhentet og eskortert til leiren ved Wounded Knee. Under avvæpningen av flyktningene skal det ha blitt løsnet et skudd. I panikken som oppsto skjøt soldatene inn i mengden med fire hurtigskytende maskinkanoner. Anslagene over drepte lakotaindianere varierer fra 153 til over 300. Oberst James W. Forsyth, som hadde kommandoen over 7. kavaleriregiment, ble senere forfremmet til general. Massakren ved Wounded Knee er blitt stående som et symbol på de hvites overgrep mot den amerikanske urbefolkningen.

1940: London opplevde en av de mest intense bombenettene under 2. verdenskrig. Den tyske bombingen av London hadde begynt 7. september samme år, og pågikk hver natt inntil 3. november. Angrepet nådde et klimaks 29. desember, da Luftwaffe slapp 24.000 sprenglegemer og 100.000 brannbomber over byen. Den massive bombingen antente 1500 separate branner på begge sider av Themsen. Et stort antall historiske bygninger ble skadd eller utslettet i brannen, og det var bare med nød og neppe at brannmannskapene klarte å redde St. Pauls Cathedral fra ødeleggelse. Også Westminster Abbey, Buckingham Palace og Chamber of the House of Commons fikk skader denne natten. Omkring 200 sivilister mistet livet i bomberegnet.

1989: Forfatteren Václav Havel ble valgt til president i Tsjekkoslovakia. Havel hadde debutert som lyriker i 1955, og slått igjennom som dramatiker i 1960-årene. Blant hans mest kjente skuespill er «Hagefesten» (1963) og «Utredningen» (1965), oppført på norsk i 1969 under tittelen «Sirkulære». Fra midten av 1980-årene skrev han flere bind med politiske essays. Havels verker ble forbudt etter Praha-våren i 1968, og i tiårene som fulgte tilbrakte han mer enn fem år i fengsel for sine politiske aktiviteter. Under Fløyelsrevolusjonen i 1989 sto han fram som en ledende skikkelse. Etter den fredelige delingen av Tsjekkoslovakia satt Havel i ti år som president i Tsjekkia. Kort før sin død i 2011 regisserte han en spillefilm basert på et av hans egne skuespill.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse