Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Grigori Rasputin (1864-1916). Foto: Wikimedia Commons
Grigori Rasputin (1864-1916). Foto: Wikimedia Commons

1916: Den russiske mystikeren Grigorij Rasputin ble myrdet i St. Petersburg. Rasputin hadde gjennom flere år som omvandrende legpredikant fått ry på seg for å ha helbredende evner. I 1905 kom han i kontakt med den russiske tsarfamilien, som hadde tradisjon for å knytte til seg «hellige menn», og som Rasputin gjorde et dypt inntrykk på. Spesielt tsarinaen hadde store forhåpninger til at han kunne kurere blødersykdommen til tronarvingen, Alexei Nikolajevitsj. I årene som fulgte fikk Rasputin en høy stjerne ved hoffet, og øvde bl.a. innflytelse over utnevnelsen av regjeringens ministre. 30. desember 1916 ble han myrdet av en gruppe adelsmenn som hadde sett seg lei på Rasputins makt over tsarfamilien.

1947: Verdens kanskje mest berømte kunstforfalsker i det 20. århundre, Han van Meegeren, døde i Amsterdam. I 1930-årene hadde van Meegeren spesialisert seg på forfalskninger av den hollandske gullaldermaleren Johannes Vermeer. Falsumene var så dyktig utført at selv Nederlands fremste Vermeer-ekspert gikk god for deres ekthet. Da van Meegeren etter krigen ble tiltalt for å ha solgt Vermeer-malerier til Herman Göring, hevdet han at han hadde malt bildene selv. Naturlig nok ble forklaringen hans mistrodd – inntil han foran øynene på en måpende påtalemakt demonstrerte hvordan han hadde gått fram for å skape en «ekte» Vermeer. Van Meegeren dyrket falskneriets kunst til mesterskap. De raffinerte teknikkene hans omfattet bl.a. ovnsbaking av maleriene for å gi dem den rette krakeleringen. 12. november 1947 ble han dømt til ett års fengsel, men van Meegeren døde før han fikk påbegynt soningen.

2006: Saddam Hussein ble henrettet i Bagdad. Diktatoren var dømt til døden av en irakisk særdomstol for forbrytelser mot menneskeheten. Blant forholdene som dommen la vekt på var henrettelsene av 148 mennesker fra landsbyen Dujail i første halvdel av 1980-tallet. Drapene var represalier for et mislykket attentat mot Saddam som fant sted der 8. juli 1982. Saddam ble ført til galgen klokken 6 om morgenen lokal tid. Han var iført sivile klær, og nektet å la seg iføre den forskriftsmessige hetten over hodet. Øyevitner har beskrevet ham som rolig og uredd i minuttene før han ble hengt. Henrettelsen ble fordømt av menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Human Rights Watch, som mente Saddam ikke hadde fått en rettferdig rettssak.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse