Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Den flygende hollender. George Grie / Wikimedia Commons
Den flygende hollender. George Grie / Wikimedia Commons

1843: Richard Wagners opera «Den flygende hollender» hadde premiere i Dresden. Wagner hadde basert historien på forfatteren Heinrich Heines gjenfortelling av legenden om spøkelsesskipet, med kapteinen som er dømt til å flakke omkring på havene i all evighet. En del av inspirasjonen hadde Wagner imidlertid fått fra Norge. Under en stormfull sjøreise i 1839 var komponisten blitt liggende værfast på Borøya i Tvedestrandsfjorden. Her skal han ha hørt sanger som blant annet ga ham ideen til sjømannskorene i operaen, og det var også hit han la handlingen. «Reisen gjennom de norske revene virket voldsomt stimulerende på min fantasi,» skrev Wagner senere. Han bekjente også at oppholdet i Norge ga hans tolkning av legenden «en distinkt, underlig koloritt» som den ellers ikke ville ha fått.

1971: Byderbyet mellom Rangers og Celtic på Ibrox Stadium i Glasgow utviklet seg til den største fotballkatastrofen på De britiske øyer før Hillsborough-tragedien i 1989. Kampen så lenge ut til å ende 0–0, men etter at Celtic hadde tatt ledelsen i det 89. minutt, var tusener av skuffede Rangers-supportere i ferd med å forlate stadionanlegget. Da det plutselig lød et jubelbrøl som markerte at hjemmelaget hadde utlignet, snudde mengden og stormet opp trappene igjen. Katastrofen inntraff da massene som strømmet inn på tribunen kolliderte med tilskuere på vei ut. 66 mennesker ble trampet i hjel i kaoset som oppsto, og nærmere 200 ble skadd. Ibrox var også åstedet for en tragedie i 1902, da en tribune raste sammen under en landskamp mellom Skottland og England. 25 mennesker mistet livet i ulykken.

1983: Originaloppsetningen av «Annie» ble spilt for siste gang på Broadway, etter nesten seks år og 2377 forestillinger. Historien om den 11 år gamle, foreldreløse jenta var basert på en tegneserie som dukket opp i amerikanske aviser i 1924. Serien ble enormt populær, og allerede i 1930-årene kom de første filmadapsjonene. I 1972 begynte tekstforfatteren og teatermannen Martin Charnin så smått å tumle med planene om en musikal. Premieren fant sted 21. april 1977 på Alvin Theatre (nå Neil Simon Theatre) i New York, og samme år stakk «Annie» av ned hele sju Tony-priser. Blant de unge skuespillerne som var innom tittelrollen i originaloppsetningen på Broadway var Sarah Jessica Parker, senere kjent fra TV-serien «Sex and the City».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse