Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Kaj Munk. Foto: Wikimedia Commons
Kaj Munk. Foto: Wikimedia Commons

1944: Den danske dikterpresten Kaj Munk ble skutt av Gestapo-agenter i Silkeborg. Munk hadde slått igjennom som dramatiker med skuespillet «Ordet» i 1926. Fra 1924 til sin død var han prest i Vedersø på Vest-Jylland. Munk hadde opprinnelig vært en beundrer av sterke førerskikkelser, og skrevet anerkjennende om Hitler og Mussolini i begynnelsen av 1930-årene. Han skiftet imidlertid syn da han så utviklingen i Tyskland og Italia. Fra 1936 var han en glødende motstander av fascismen, og under den tyske okkupasjonen ble han en av de samlende figurene for motstandskampen. Under sin nyttårspreken 1. januar 1944 sa Munk til menigheten: «Jeg ved, at jeg nu i maaneder ikke har lagt mig til ro nogen aften uden at tænke: Kommer de efter dig i nat?» Tre dager senere ble han hentet av Gestapo.

1947: Første utgave av Der Spiegel utkom i Hannover. Ukemagasinet var en videreføring av forgjengeren Diese Woche, og inspirert av amerikanske nyhetsmagasiner som Time og Life. Der Spiegel skulle bli en sentral fanebærer for undersøkende journalistikk i Europa. Med sine kritiske og dyptpløyende artikler ble magasinet en torn i siden for makthavere av alle politiske avskygninger – sosialdemokraten Willy Brandt kalte Der Spiegel for et «Scheißblatt» («drittblad»). I 1962 ble redaksjonen stormet av politiet og flere av redaktørene fengslet, mistenkt for å ha røpet vesttyske forsvarshemmeligheter. Der Spiegels opplag steg fra 15.000 ved oppstarten i 1947 til nærmere en million på 1970-tallet, og ligger i dag på 840.000. I 2018 ble det avslørt at Spiegel-reporteren Claas Relotius hadde fabrikkert opplysninger i sine artikler. Relotius valgte å fratre sin stilling i magasinet.

1960: Forfatteren, filosofen og nobelprisvinneren Albert Camus omkom i en bilulykke i det nordlige Frankrike, 46 år gammel. Camus slo igjennom med romanen «Den fremmede» («L’Étranger») i 1942, og kom til å bli assosiert med den ateistiske eksistensialismen som fant grobunn i Frankrike under og etter 2. verdenskrig. Andre sentrale verker av Camus er det filosofiske essayet «Menneskets revolt» (1951) og romanene «Pesten» (1947) og «Fallet» (1956). 44 år gammel ble Camus tildelt Nobelprisen i litteratur, som den nest yngste i historien etter Kipling (42). På ulykkesdagen hadde Camus planlagt å reise med tog fra sitt hjem i Lourmarin til Paris. I stedet lot han seg overtale av sin venn og forlegger, Michel Gallimard, til å sitte på i hans Facel-Vega sportsbil. Også Gallimard mistet livet i ulykken.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse