Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Rowan Atkinson: Foto: Eva Rinaldi / Wikimedia Commons
Rowan Atkinson: Foto: Eva Rinaldi / Wikimedia Commons

1839: 6. januar 1839 er gått inn i irsk folklore som «The Night of the Big Wind». Orkanen som rammet øya denne kvelden skal ha vært den mest ødeleggende på 300 år. Uværet brøt løs etter et døgn med komplett vindstille og unormalt høy temperatur for årstiden. Mellom 250 og 300 mennesker skal ha mistet livet i orkanen, og 42 skip forliste. Ifølge Wikipedia ble hvert fjerde hus i det nordre Dublin ødelagt. Minst to kirker ble lagt fullstendig i ruiner. I irsk folketro var det en utbredt forestilling at dommedag ville inntreffe 6. januar, og mange av dem som opplevde uværet trodde derfor at endetiden var kommet.

1955: Den britiske komikeren og skuespilleren Rowan Atkinson ble født i Durham. Atkinson utdannet seg til elektroingeniør, men åpenbarte et usedvanlig komisk talent da han var med i en studentrevy ved universitetet i Oxford. I 1979 slo han igjennom som komiker i TV-showet «Not the Nine O’Clock News» på BBC, der han blant annet opptrådte sammen med Mel Smith og Griff Rhys Jones, senere kjent som «Smith and Jones». Mest kjent er han likevel for seriene «Blackadder» («Sorte Orm») og «Mr. Bean». Atkinson skal ha begynt å brodere på Bean-figuren allerede i studietiden i Oxford. Serien ble laget i 15 episoder fra 1990 til 1995, og den keitete Mr. Bean har senere hatt et liv både i spillefilmer og på scenen. I 2016 spilte Atkinson rollen som den franske politietterforskeren Maigret i TV-serien av samme navn.

1978: USA returnerte Ungarns kongekrone, den såkalte St. Stefans krone, til det ungarske folk. Kronen har usikker opprinnelse, men ble ifølge legendene gitt som gave til Ungarns første konge, Stefan den hellige, av pave Sylvester II i 1001. Siden skal den ha hvilt på hodene til 55 ungarske konger. På slutten av 2. verdenskrig overlot ungarske patrioter kronen til en amerikansk hæravdeling for at den ikke skulle bli røvet av Den Røde Armé. Fra 1951 ble den oppbevart i Fort Knox i Kentucky, som også huser store deler av USAs gullbeholdning. Tilbakeleveringen i 1978 var å anse som en gest fra president Jimmy Carter etter drøyt tre tiår med kald krig. Til tross for at Ungarn har vært republikk siden 1946, regnes kongekronen som et av landets fremste nasjonalsymboler. Etter kommunismens fall fikk kronen tilbake sin gamle plass i Ungarns riksvåpen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse