Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Portertt av Karl Staaff. Foto: Wikimedia Commons
Portertt av Karl Staaff. Foto: Wikimedia Commons

1914: 30.000 bønder marsjerte til Stockholms slott i protest mot kuttene i de svenske forsvarsbudsjettene som statsminister Karl Staaff og hans venstreliberale regjering hadde innført. Bondetoget ble hilst velkommen i slottets borggård av kong Gustav V selv, som holdt en flammende tale mot regjeringens nedrustningspolitikk. Talen, som skulle gå inn i historien under navnet Borggårdstalen, utløste en politisk krise i Sverige («Borggårdskrisen») og førte til regjeringens avgang. I liberale og sosialdemokratiske kretser ble kongens tale oppfattet som et forsøk på å sette den personlige kongemakten over regjeringens. Gustav Vs tale i borggården skal ha vært den siste gangen i historien da en svensk regent har grepet inn i landets politiske forhold.

1917: Det første samiske landsmøtet begynte i Metodistkirken i Trondheim. Primus motor for møtet var den samiske reineieren og organisasjonspioneren Elsa Laula Renberg (1877–1931), som også holdt åpningstalen. 150 samer fra Sverige og Norge deltok på det fire dager lange møtet. Blant hovedtemaene på møtet var forslaget til en ny reindriftslov og kravet om en egen samisk skole med undervisning på samisk. Landsmøtet i 1917, med sitt innslag av deltakere fra Sverige, ga næring til ideen om en samisk nasjon på tvers av landegrenser. I 1992 ble datoen for møtet vedtatt som samenes nasjonaldag. Fra 2003 har 6. februar også vært offisiell flaggdag i Norge.

1936: De 4. olympiske vinterleker ble åpnet i Garmisch-Partenkirchen i den tyske delstaten Bayern. Tyskland skulle også være vertskap for sommerlekene samme år, og for nazistenes propagandaapparat ble vinterlekene en generalprøve på den store festen i Berlin. Under forberedelsene var mangelen på snø i Garmisch en hodepine for arrangørene. Floken løste seg imidlertid da et kraftig snøvær brøt ut på dagen for åpningsseremonien, og som ved et trylleslag forvandlet OL-byen til et vinterparadis med eventyrlig skiføre. Sportslig sett ble lekene en triumf for den norske troppen. Norge ble beste nasjon med til sammen 15 medaljer, hvorav sju gull. Skøyteløperen Ivar Ballangrud vant tre av dem. Det norske kunstløpfenomenet Sonja Henie ble olympisk mester for tredje gang på rad.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse