Annonse
Annonse

Foto: Per Helge PedersenLoddekum ved Heides anlegg på Bentneset i Kristiansund. Foto: Per Helge Pedersen

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet ”lokte pæng” sa folk om sildoljelukta som lå tykk over Kristiansund i sin tid.

Uansett vindretning var det sildeoljelukt. Vi hadde nemlig fire fabrikker som spydde ut hvit, illeluktende skyer over byen. Heide hadde fabrikk på Bentneset på Gomalandet. Gundersen hadde sildeoljefabrikk i Bolga på Freiøya, Alnæs hadde sildoljefabrikk på Innlandet og Alnæs hadde sildoljefabrikk i Kristvika på Averøya.

Rasende husmødre

Selvsagt var lukta et problem. Ikke minst var det mange rasende husmødre som gang på gang måtte vaske klær på nytt etter at  klesvasken fikk en umiskjennelig odør etter at den hadde hengt på klessnora noen timer. Selvsagt var det også andre problemer. Men alt i alt ga denne industrien betydelig arbeid til mange. Og ikke minst førte denne industrien til at handelsstanden i Kristiansund og i området ellers tjente gode penger.

Store ringvirkninger

Båtene som kom for å losse handlet nye varer i Kristiansund.  Det var matvarer og andre varer. Båtene bunkret vann og olje – og var det noe som måtte repareres ble det arbeid både til skipsverftene Storvik, Sterkoder og Kristiansund mekaniske  og hos alle utstyrsleverandørene. Sandblost og Oddstøl som drev innen elektronikk, hadde gode tider. Ja, det ”dryppet”  omsetning på mange den tiden. For hotell og restaurant var det gode tider. Men alle typer forretninger fikk en handel.

Ulik dekning i avisene

Men ”lokta” var en prøvelse for mange. I ”Grautbyen” bodde en av datidens redaktører. Det medførte mange oppslag i hans avis om hvor forferdelig denne lukta var. I dag kan jeg vel trygt si at denne samme avis hadde lite næringslivsnyheter den gangen. Det hadde derimot Tidens Krav.  Vi som jobbet der da hadde vel en litt annen tilnærming til problemene.  Litt spesielt var det at den borgerlige avisa var nesten uten næringslivsnyheter, mens Arbeideravisa Tidens Krav var fulle med slike nyheter. Uansett visste vi at sildeoljeindustrien ga stor omsetning rundt om i byen og i distriktet. Det visste også næringslivslederne som ga oss nyhetene.

Loddelukta var en prøvelse

Men jeg skal ærlig innrømme at spesielt loddelukta var grusom til tider.  Denne produksjon ble drevet om sommeren når været var varmt. Båtene hadde også kommet langveis fra med lasten. Alt ble losset opp i åpne kummer på sildoljefabrikken. Det luktet ”pyton” også fra disse kummene må vite.  Selv om produksjonen gikk for fullt tok det noen uker før kummene var tømt.

Ellers var det mange som reagerte på at så mye godt råstoff gikk til guano og oppmaling i stedet for å gå til konsum. I ettertid ser vi at noe mer kunne ha gått til konsum, men med de store mengdene som kom i land på kort tid var det selvsagt ikke mulig  den gangen å bare ha en konsumproduksjon.

Det som ble produsert fra fabrikkene inneholdt viktige proteiner og andre stoffer om det var mel eller olje som ble produsert.

Ellers var det mange som reagerte på at selv mussa som det ble fisket mye av i nordmørsfjordene, også gikk til oppmaling. Mussa var sildebarn som skulle fått anledning til å vokse seg stor og feit.

Rasjonaliseringsmidler

Nå er alle de gamle fabrikkene for lengst borte. De ble rasjonalisert vekk.  Eierne fikk statlig støtte for å legge ned.  En viktig epoke i byens fiskerihistorie var over.

Ellers må vi også ta med at guanoproduksjon ble drevet i Kristiansund lenge før de fire nevnte sildoljefabrikkene ble startet. I den siste boka om Storvik mek. Verksted skrev jeg et avsnitt om guanoproduksjonen som i sin tid ble drevet på Storvik.  I oppstartsårene for Storvik mek var det guanoproduksjonen som reddet skipsverftet – og det flere ganger.

Vi må heller ikke glemme limfabrikken som lå på Nordholmen. For å produsere lim ble det også brukt fiskeråstoff.

Bildene lukter ikke

Nå sitter jeg her med de gamle bildene fra sildoljeproduksjonen. De lukter ikke, men de forteller historien om en travel tid i etterkrigstidens Kristiansund.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte