Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
15 april 2020 11:05
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Foto: Per Helge PedersenLoddekum ved Heides anlegg på Bentneset i Kristiansund. Foto: Per Helge Pedersen

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet ”lokte pæng” sa folk om sildoljelukta som lå tykk over Kristiansund i sin tid.

Uansett vindretning var det sildeoljelukt. Vi hadde nemlig fire fabrikker som spydde ut hvit, illeluktende skyer over byen. Heide hadde fabrikk på Bentneset på Gomalandet. Gundersen hadde sildeoljefabrikk i Bolga på Freiøya, Alnæs hadde sildoljefabrikk på Innlandet og Alnæs hadde sildoljefabrikk i Kristvika på Averøya.

Rasende husmødre

Selvsagt var lukta et problem. Ikke minst var det mange rasende husmødre som gang på gang måtte vaske klær på nytt etter at  klesvasken fikk en umiskjennelig odør etter at den hadde hengt på klessnora noen timer. Selvsagt var det også andre problemer. Men alt i alt ga denne industrien betydelig arbeid til mange. Og ikke minst førte denne industrien til at handelsstanden i Kristiansund og i området ellers tjente gode penger.

Store ringvirkninger

Båtene som kom for å losse handlet nye varer i Kristiansund.  Det var matvarer og andre varer. Båtene bunkret vann og olje – og var det noe som måtte repareres ble det arbeid både til skipsverftene Storvik, Sterkoder og Kristiansund mekaniske  og hos alle utstyrsleverandørene. Sandblost og Oddstøl som drev innen elektronikk, hadde gode tider. Ja, det ”dryppet”  omsetning på mange den tiden. For hotell og restaurant var det gode tider. Men alle typer forretninger fikk en handel.

Ulik dekning i avisene

Men ”lokta” var en prøvelse for mange. I ”Grautbyen” bodde en av datidens redaktører. Det medførte mange oppslag i hans avis om hvor forferdelig denne lukta var. I dag kan jeg vel trygt si at denne samme avis hadde lite næringslivsnyheter den gangen. Det hadde derimot Tidens Krav.  Vi som jobbet der da hadde vel en litt annen tilnærming til problemene.  Litt spesielt var det at den borgerlige avisa var nesten uten næringslivsnyheter, mens Arbeideravisa Tidens Krav var fulle med slike nyheter. Uansett visste vi at sildeoljeindustrien ga stor omsetning rundt om i byen og i distriktet. Det visste også næringslivslederne som ga oss nyhetene.

Loddelukta var en prøvelse

Men jeg skal ærlig innrømme at spesielt loddelukta var grusom til tider.  Denne produksjon ble drevet om sommeren når været var varmt. Båtene hadde også kommet langveis fra med lasten. Alt ble losset opp i åpne kummer på sildoljefabrikken. Det luktet ”pyton” også fra disse kummene må vite.  Selv om produksjonen gikk for fullt tok det noen uker før kummene var tømt.

Ellers var det mange som reagerte på at så mye godt råstoff gikk til guano og oppmaling i stedet for å gå til konsum. I ettertid ser vi at noe mer kunne ha gått til konsum, men med de store mengdene som kom i land på kort tid var det selvsagt ikke mulig  den gangen å bare ha en konsumproduksjon.

Det som ble produsert fra fabrikkene inneholdt viktige proteiner og andre stoffer om det var mel eller olje som ble produsert.

Ellers var det mange som reagerte på at selv mussa som det ble fisket mye av i nordmørsfjordene, også gikk til oppmaling. Mussa var sildebarn som skulle fått anledning til å vokse seg stor og feit.

Rasjonaliseringsmidler

Nå er alle de gamle fabrikkene for lengst borte. De ble rasjonalisert vekk.  Eierne fikk statlig støtte for å legge ned.  En viktig epoke i byens fiskerihistorie var over.

Ellers må vi også ta med at guanoproduksjon ble drevet i Kristiansund lenge før de fire nevnte sildoljefabrikkene ble startet. I den siste boka om Storvik mek. Verksted skrev jeg et avsnitt om guanoproduksjonen som i sin tid ble drevet på Storvik.  I oppstartsårene for Storvik mek var det guanoproduksjonen som reddet skipsverftet – og det flere ganger.

Vi må heller ikke glemme limfabrikken som lå på Nordholmen. For å produsere lim ble det også brukt fiskeråstoff.

Bildene lukter ikke

Nå sitter jeg her med de gamle bildene fra sildoljeproduksjonen. De lukter ikke, men de forteller historien om en travel tid i etterkrigstidens Kristiansund.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse