Annonse
Annonse
Hogne Hongset, juryleder
Kronikk
08 mai 2022 15:29
Del på Facebook
Une Aina Bastholm, leder i MDG. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Une Aina Bastholm, leder i MDG. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Den prestisjetunge Pontius Pilatus-prisen (også kjent som «toe-sine-hender-prisen») gis nå til MDG for «dobbeltvedtaket» om kjernekraft på partiets landsmøte. Vedtaket tilfredsstiller alle kravene i prisstatuttene, der kravet om full NIMBY (not in my back yard) står sentralt.

Pontius Pilatus-prisen ble i sin tid opprettet for å hedre tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han var som kjent statsminister i to perioder, 1997-2000 og 2001-2005. I hans statsministertid ble naturgassproduksjonen på sokkelen større enn oljeproduksjonen. Statsminister Bondevik var imidlertid en prinsippfast motstander av at naturgass skulle brukes innenfor landets grenser, fordi det ville øke de norske CO2-utslippene. 

Statsminister Bondevik huskes da også som opphavsmann for begrepet «sterkt forurensende gasskraft». Så sterk var Bondeviks aversjon mot innenlands bruk av naturgass, at han gikk av som statsminister i 2000 for å stoppe utbygging av gasskraft her i landet. Så vidt vites fremmet han aldri forslag om å stanse produksjonen av naturgass.  

MDGs ferske vedtak i kjernekraftsaken kvalifiserer helt klart for at partiet nå tildeles Pontius Pilatus-prisen. Partiet vedtok å være for utbygging av kjernekraft, men landsmøtets flertall var samtidig imot at det skal kunne bygges her i landet. NIMBY-kravet er derfor oppfylt. «Grønn ungdom», partiets ungdomsorganisasjon, hadde reist saken. Stadig flere ungdomsorganisasjoner ser da også at den nye kjernekraften som nå kommer, trolig er helt avgjørende for en reell avkarbonisering av energiproduksjonen i verden. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. generasjon kjernekraft er «like om hjørnet», og første kraftverk er allerede bygd, i Kina. USA og en rekke andre land er på full fart til å komme etter. De nye reaktorene kan ikke eksplodere, de kan ikke smelte ned og gi farlig stråling, og de kan drives på (problem)avfallet fra konvensjonell kjernekraftverk.  

Det bør nevnes at flere partier var med i innspurten, før MDG denne gangen gikk av med prisen. For flere partier har programformuleringer om kjernekraft som i varierende grad gjør dem til kandidater til prisen. 

Det bør i tillegg nevnes at juryen denne gangen også vurderte å tildele prisen til de partiene som nå går inn for videre elektrifisering av sokkelen med strøm fra land. Som kjent grønvasker det norsk gassproduksjon – til enorme kostnader – uten at det gir noen reduksjon av de globale utslippene av CO2. Juryen vil følge Stortingets videre vedtak i denne saken nøye.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Roger Fjellstad Olsen · 7 dager siden
  Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og 
  skriver for Steigan og hjelper Steigan med å spre russisk propaganda i Norge støttet av KGB spion Arne Treholt, gammelkommunister i Rødt og Kari Jaqueson.

  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-459842686ed300b4daa75446dedc96eb-lq

  https://www.dagbladet.no/nyheter/hevdes-a-spre-russisk-propaganda-kari-jaquesson-medeier/75772256?fbclid=IwAR0RB969cUL8yNN_kOCVcmuk7P8j_f0bdTuBpAFpKhieNDSAWTAg8BnAY-A

  https://www.faktisk.no/artikler/06epg/slik-spres-russisk-propaganda-i-norske-alternative-medier?fbclid=IwAR3YGNqcHkHIyG-6ZMKEULa74XZZyj_3vXxcl1ZZK988yBLU2FbsTfwrZec
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Nils Hagseth 14 timer siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 5 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Kristian Haukås 5 dager siden Historien om Møreaksen
Har du ikke bedre ting å ta deg til på Stortinget enn å komme med sånnt greinalaust vås?
Roger Fjellstad Olsen 7 dager siden Pontius Pilatus-prisen til MDG
Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og skriver for Steigan og hjelper ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte