Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
31 januar 2019 15:05
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Da meldingen onsdag kveld kom i NRK om at Kristiansund har begått flere lovbrudd i eldreomsorgen bl a knyttet til drift ved Kringsjå sykehjem, slo det ned som en bombe. Nå har saken fått en ny dimensjon. Dette var også en stor nyhet for ledende politikere i Kristiansund. Nå kan dette utvikle seg til en stor politiske skandale. Det er grunn til å stille spørsmål til åpenhetskulturen i kommunen.

En fryktkultur

Jeg ble i dag tidlig intervjuet om NRK i denne saken, og det NRK-reporteren spesielt var opptatt av var om det er en frykt-kulturen innen eldreomsorgen i Kristiansund. Og da var det spørsmål om fryktkultur både hos pasienter, pårørende og ansatte.

Siden i fjor høst har jeg engasjert meg sterkt i diskusjonen om eldreomsorgen i byen etter at min mor som nå er 96 år, fikk hjerneslag. Hun havnet på sykehus og hun fikk også et kort opphold på Storhaugen sykehjem før hun ble beordret hjem igjen. Jeg oppdaget da sider ved eldreomsorgen i byen som jeg mente var graverende. Jeg skrev en rekke innlegg både i Tidens Krav, på KSU.no og på Facebook. I den forbindelse har jeg fått en rekke henvendelser med historier som er tragiske og urovekkende.

Jeg fikk en klar tilbakemelding om at folk vegret seg for å gå offentlig ut med kritikk. I forbindelse med denne saken hadde jeg også møte med ordføreren og med ledende ansvarlige i byens administrasjon med ansvar for helse og omsorg. Jeg fikk da en klar forståelse av at det ikke var grunn for den uro jeg hadde.

Jeg fikk forsikringen om at alt var på stell

Hvorfor vet jeg mer enn politikerne om problemene innen eldreomsorgen i Kristiansund? Ja, etter det som har skjedd er det sannelig grunn til å stille det spørsmålet.

Nå er vi snart ferdig med januar måned i 2019.  Siden i fjor høst har jeg fått meldinger fra både pårørende og ansatte i kommunen om at noe er fundamentalt galt. Dette har jeg konfrontert politikerne med, men de påstår at de hadde kontroll over situasjonen. Noen av de pårørende og ansatte som har snakket med meg, påstår at de også har snakket med politikere, men at de er som en teflonpanne. All kritikk preller av, blir det sagt.

Nå er helvete løs

Etter den dramatiske meldingen i NRK onsdag kveld, eksploderte det. Da kom meldingen om avsløringene fylkesmannen og fylkeslegen har gjort vedrørende lovbrudd på Kringsjå.

I dag har jeg snakket med flere ledende politikere (noen av dem sitter også i formannskapet) og de bekreftet da at dette var helt nye opplysninger for dem. Det får meg til å spørre – Hva er galt i Kristiansund kommune?

Skjules sannheten?

Jeg legger merke til kommunens kommunikasjonssjef sier at ingen har grunn til å føle frykt når pårørende og andre sier at det gjøres feil eller at det begås lovbrudd i kommunen. I følge han blir alle henvendelser tatt alvorlig og fulgt opp. Da må jeg som gammel pressemann si at det tror jeg bare sånn passelig på. Eller rettere. Med hvilken sikkerhet kan kommunikasjonssjefen gi en slik informasjon. Er det synsing – eller er det bløff?

Man skulle tro at en ansatt i kommunen som er satt til å kunne gi informasjon også hadde kunnskap om fylkeslegens rapport. Har han ikke det må informasjonsavdelingen i kommunen ha trange arbeidsvilkår.

Det som avdekkes er svært alvorlig for kommunen. Nå må det ryddes opp.

Jeg har i mange sammenhenger pekt på at mange kommuner har problemer med eldreomsorgen. Hovedproblemet er den sentrale politikken som følges i Regjering og Storting. Pengene som benyttes i helsesektoren brukes feil. De som rammes spesielt er eldre og syke mennesker. Der skal det nå spares inn til beinet.

Norske myndigheter har mye å svare på hvordan man behandlet krigsseilerne. Skal også eldre og syke mennesker i dag behandles like nedrig som krigsseilerne? Jeg bare spør. Nå er det på tide at politikerne  dette landet våkner.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse