Annonse
Annonse
I dag gjennomføres koronatestene ved å undersøke nese- og hals, men i framtiden kan det være nok å spytte i en beholder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I dag gjennomføres koronatestene ved å undersøke nese- og hals, men i framtiden kan det være nok å spytte i en beholder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Helsedirektoratet vil gjennomføre en ny undersøkelse av om spyttprøver kan være egnet til å påvise koronasmitte. 10.000 personer skal delta i undersøkelsen.

Ifølge VG vil Helsedirektoratet, i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) Oslo universitetssykehus, Fürst Medisinske Laboratorium og Oslo kommune gå i gang med undersøkelsen i september. Svarene håper de er klare i oktober.

Det skjer etter at en undersøkelse gjort i Oslo i juni viste at spyttprøvene ga samme svar som nese- og halsprøvene. Det var imidlertid bare elleve positive prøver i tallmaterialet. I den nye undersøkelsen, som skal gjøres i Oslo og Viken, skal det samles inn 10.000 spyttprøver for å se om de viser samme resultat som den testen som nå brukes.

Det skisseres tre måter spyttprøvene kan gjennomføres på: Enten ved oppmøte på tested, ved at pårørende henter testutstyr og leverer prøven til teststed eller at helsepersonell rykker ut til personen som skal testes.

Prosjektleder Trude Andreassen i Helsedirektoratet mener undersøkelsen bør gjennomføres før FHI kommer med anbefalinger om å eventuelt innføre spytt som prøvemateriale.

– Spyttprøver vil gjøre det mulig å teste langt flere med mindre bruk av smittevernutstyr og helsepersonell. Det er veldig sannsynlig at det blir innført, men det er en politisk beslutning som ikke jeg skal ta, sier Andreassen

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte