Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 august 2020 12:39
Del på Facebook
Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth fra Venstre mener Nicolai Tangen ikke kan overta som oljefondsjef. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth fra Venstre mener Nicolai Tangen ikke kan overta som oljefondsjef. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre tar interessekonflikten rundt ansettelsen av Nicolai Tangen på alvor, ifølge Ola Elvestuen. Ansvaret ligger hos hovedstyret i Norges Bank, mener han.

Representantskapet mener at risikoen for interessekonflikter mellom oljefondet og Tangen ikke er eliminert. Norges Bank har latt Tangen beholde eierskap i hedgefondet Ako Capital.

Stortinget må ta på alvor kritikken som representantskapet har kommet med om prosessen, særlig det gjenstående spørsmålet om interessekonflikten er eliminert, sier Venstres finanspolitiske talsperson Ola Elvestuen.

– Det er et gap mellom det som står i representantskapets brev og hovedstyrets formuleringer rundt ansettelsen, og det er noe vi må gå inn i finanskomiteen. Vi må sikre at det ikke er interessemotsetninger, sier han.

Elvestuen: Ansvaret ligger i hovedstyret

Venstres holdning er ikke endret som følge av den juridiske vurderingen, men utredningen legges til grunn for komiteens arbeids, sier Elvestuen. Den juridiske vurderingen kom etter Venstres gruppemøte på Stortinget tirsdag.

Ifølge utredningen kan ikke finansminister Jan Tore Sanner (H) instruere Norges Bank i saken om ansettelsen.

Mandag ble det klart at KrF støtter kritikken fra representantskapet, men at de vil at saken bør sendes tilbake til Norges Banks hovedstyre, som ansatte Tangen.

Ap, Sp, SV og Rødt mener at Tangen ikke kan tiltre så lenge han er eier i hedgefondet Ako Capital og har pekt på at finansministeren må følge opp konklusjonen til Stortingets flertall.

Elvestuen vil ikke si noe om Venstres holdning til om saken bør på Sanners bord, men er klar på at det er hovedstyret i Norges Bank som må rydde opp.

– Ansvaret ligger i hovedstyret. Vi må uttrykke en forventning til Norges Bank, men uten å gå ut over vår rolle, sier Elvestuen.

Venstre-topp: Kan ikke tiltre

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) sa tidligere tirsdag at Nicolai Tangen ikke kan tiltre i jobben som ny leder for oljefondet. Til VG sa han utvetydig at Tangen ikke kan bli oljefondssjef.

– Hele saken har antatt slike dimensjoner at Nicolai Tangen ikke kan tiltre i jobben, sier han.

Et kjernepunkt i kritikken mot ansettelsen er om det kan oppstå mulige interessekonflikter som følge av at Tangen fortsatt skal ha en stor eierandel i hedgefondet Ako. Kjenseth mener situasjonen ikke kan løses ved at Tangen eventuelt skulle selge seg ut av Ako.

– Nei, jeg ser det ikke slik. Sentralbanksjef Øystein Olsen bør finne seg noe annet å gjøre og ta med seg Nicolai Tangen, sier Kjenseth.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse