fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 september 2020 07:30
Innbyggere i Xinjiang i Kina hevder de blir tvunget til å drikke uidentifisert, tradisjonell kinesisk medisin mot koronaviruset. Foto: AP / NTB scanpix
Innbyggere i Xinjiang i Kina hevder de blir tvunget til å drikke uidentifisert, tradisjonell kinesisk medisin mot koronaviruset. Foto: AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innesperring, 40 dagers karantene og tvungen medisinering er blant tiltakene Kina har innført i Xinjiang-regionen for å stanse et utbrudd av koronaviruset.

Siden midten av juli er det registrert 826 nye tilfeller av covid-19 i regionen, som ligger nordvest i landet. Kinesiske myndigheter har svart på utbruddet med å låse folk inne i hjemmene sine og innføre 40 dagers karantene. De som ikke følger reglene, blir arrestert.

Den siste tida har tusenvis av innbyggere i Xinjiang klaget på sosiale medier over de drakoniske tiltakene. I enkelte av innleggene, som ofte blir sensurert, har de lagt ved bilder av seg selv, lenket med håndjern til rekkverk og med ytterdørene boltet med metallstenger.

Tvungen medisinering

I tillegg blir mange innbyggere tvunget til å drikke en tradisjonell kinesisk medisin. Nyhetsbyrået AP har intervjuet flere av dem, blant dem en middelaldrende uigur-kvinne som ble arrestert av politiet og satt på en celle med flere titalls andre kvinner.

Der ble hun tvunget til å drikke medisinen som gjorde henne både svak og kvalm, forteller kvinnen, som satt fengslet i over én måned.

Etter at hun slapp ut, blir hun oppsøkt av kommuneansatte én gang om dagen og tvunget til å ta medisinen, trass i at hun flere ganger har testet negativt. Nekter hun, truer de med å arrestere henne på nytt, forteller kvinnen, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Rammer uigurer

Nedstengingen av Xinjiang har nå vart i 45 dager og skal ha gått spesielt hardt ut over uigurene og andre muslimske minoriteter i regionen. Flesteparten av Kinas uigurer bor i Xinjiang, og Kina har en rekke ganger blitt anklaget for overgrep mot folkegruppen. Over én million uigurer skal ha blitt plassert i fangelignende leirer.

Men også andre innbyggere klager. En hankinesisk kvinne la nylig ut et bilde på sosiale medier som viser henne selv og en helsearbeider i beskyttelsesutstyr som passer på at hun tar medisinen.

– Hvorfor tvinger dere oss til å ta medisin når vi ikke er syke, skriver hun i innlegget – som raskt ble slettet.

Også andre steder i Kina har det blitt innført strenge tiltak og nedstenging, deriblant i Wuhan i Hubei-provinsen, der koronaviruset først oppsto. Fra disse stedene har det imidlertid ikke kommet rapporter om tvungen medisinering.

«100 prosent»

Kinesiske myndigheter begrunner tiltaket med at de vil sikre helsen til innbyggerne, men sier ikke noe om hvorfor tvungen medisinering ikke er innført andre steder enn i Xinjiang. Samtidig sier myndighetene at deltakelsen i behandlingen i regionen «har nådd 100 prosent».

Helt siden starten av koronapandemien har den kinesiske regjeringen under president Xi Jinpings ledelse forsøkt å få befolkningen til å ty til tradisjonell kinesisk medisin.

Eksperter påpeker på sin side at tiltaket i Xinjiang er uten sidestykke.

– Ingen av disse medisinene er vitenskapelig bevist å være effektive og trygge, sier den tidligere biokjemikeren Fang Shimin, som nå bor i USA.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Vidar Hölm 2 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte