Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
05 oktober 2020 20:53
Del på Facebook
Smeltingen av grønlandsisen bidrar kraftig til havnivåstigningen, selv om CO2-utslippene kan bremses. Foto: Brennan Linsley / AP / NTB
Smeltingen av grønlandsisen bidrar kraftig til havnivåstigningen, selv om CO2-utslippene kan bremses. Foto: Brennan Linsley / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smeltingen av Grønlands enorme isbreer vil føre til den høyeste havnivåstigningen på 12.000 år, selv om klimaendringene bremses, viser en ny studie.

Studien som er publisert i tidsskriftet Nature, er den første som på svært grundig vis har rekonstruert Grønlands tap av is gjennom hele holocen-epoken, den geologiske epoken som for 12.000 år siden åpnet for at menneskeheten kunne blomstre.

Ifølge studien som er basert på data fra kjerneboring i den flere kilometer tykke isen og modeller, vil 36.000 milliarder tonn is smelte i de hundre årene fra 2000 til 2100 om den globale oppvarmingen fortsetter som nå. Det er nok til å heve havnivået med 10 centimeter.

Fram til slutten av 1990-tallet var grønlandsisen stort sett i balanse ved at den vokste like mye ved snø om vinteren som den tapte i smelting og isbreer som kalver.

Balansen forrykket

Men eskalerende klimaendringer har forrykket denne balansen, og nettotapet renner ut i Nord-Atlanteren.

Grønlandsisen inneholder nok frosset vann til at havnivået ville stige med 7 meter om alt smeltet. Men om vippepunktet passeres, og smeltingen ikke lenger kan stanses, vil det trolig likevel ta flere tusen år før all isen smelter.

Et slikt vippepunkt kan komme allerede ved en temperaturstigning på 2 grader over nivået fra før industrialiseringen, sier forskerne.

Katastrofe for kystsamfunn

Men selv på kort sikt vil en stigning i havnivået på bare noen titalls centimeter være katastrofal for mange kystsamfunn rundt om på kloden.

Områder med til sammen 300 millioner mennesker, de fleste i fattige områder i verden, vil allerede i 2050 være sterkt utsatt for jevnlige oversvømmelser som følge av stormflo, viser tidligere forskning.

I fjor tapte Grønland 500 millioner tonn is og smeltevann, noe som bidro til 40 prosent av havstigningen i 2019, det meste på ett enkelt år siden satellittregistrering startet i 1978.

Det nye normale

Om ikke verden kutter dramatisk ned på CO2-utslippene fra brenning av fossile brennstoffer, vil et slikt nivå på havstigningen bli det nye normale, sier professor i geologi Jason Briner ved University of Buffalo i New York, som er hovedforfatter av den nye studien.

– Uansett hvor høye framtidige CO2-utslipp blir, vil grønlandsisen tape mer is i dette århundret enn i noe annet århundre, selv i den varmeste perioden de siste 12.000 år, sier Briner.

– Men studien gir meg også håp i og med at menneskeheten har mulighet til å bestemme framtiden til issmeltingen og havnivåstigningen, understreker han.

Den første kontinuerlige registreringen av grønlandsisen tok fem å lage, basert på nært samarbeid mellom forskere som boret i isen, forskere som lagde modeller, eksperter på fjernanalyse og paleoklimatologer.

Tidslinjen på 12.000 år gjør det lettere å skille naturlige svingninger i innlandsisens balanse fra påvirkningen fra menneskeskapte klimaendringer.

Kan begrenses

Dersom det lykkes å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader, hovedmålsettingen for Parisavtalen i 2015, burde det begrense Grønlands bidrag til havnivåstigningen i dette århundre til rundt 2 centimeter, ifølge studien.

Men uansett, i ethvert scenario, vil havnivået fortsette å stige i det 22. århundret og videre framover.

– Det er ingen tvil om at vi vil se en merkbar havnivåstigning i dette århundret. Men uten en kurskorrigering nå, kan stigningen i neste århundre endre livet til de fleste i verden, sier han.

Også Antarktis

Fram til 2000 var den viktigste årsaken til havnivåstigning smeltende isbreer og utvidelsen av vannet i havet etter hvert som det ble varmere.

Men i de to siste tiårene er innlandsisen på Grønland og i Antarktis blitt den klart viktigste kilden til stigning av havnivået.

Når alle kilder i tillegg til grønlandsisen tas i betraktning, har FNs klimapanel IPCC beregnet at havnivåstigningen blir på litt under en meter ved slutten av dette århundret.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse