Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 oktober 2020 20:43
Del på Facebook
Helse- og omsorgsminister Bent Høie og direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg på  pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Helse- og omsorgsminister Bent Høie og direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg på  pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å unngå nasjonal smittespredning anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) at dagens tiltak i hovedsak videreføres, særlig for å unngå massesmittehendelser.

FHI la fredag fram en ny risikovurdering som gjelder for perioden fram til 1. november. Rapporten har følgende hovedkonklusjoner:

  • Det er høy risiko for oppblussing av smitte lokalt. Hele samfunnet må forberede seg på lokale utbrudd utover høsten.
  • Det er moderat risiko for at lokale utbrudd skal utvikle seg til regional smittespredning og en ny nasjonal smittebølge.

Massesmitte

Ifølge FHI kan det se ut til at massesmittehendelser «er en viktig drivkraft for covid-19-pandemien.»

– Flere massesmittehendelser etter hverandre kan bringe epidemien ut av kontroll. Forebygging av slike hendelser vil derfor ha stor innvirkning på epidemien, heter det.

– Faren for skjult spredning og massesmittehendelser gjør risikovurderingene usikre. Dersom unge voksne smittes i sosiale sammenhenger, kan det utvikle seg store utbrudd, ifølge FHI.

Det er nå betydelig flere smitteførende personer i landet enn før sommeren. Det kan være at 80 prosent av smittespredningen skjer fra bare 10–20 prosent av de smittede, i mange tilfeller som del av massesmittehendelser.

Videreføre tiltak

I risikovurderingen anbefaler FHI at de nasjonale kjernetiltakene bør videreføres. Det handler om god hygiene, å holde avstand, testing, smitteoppsporing, innreisekarantene fra land med betydelig større epidemi enn Norge og kontrollerte besøk på helseinstitusjoner.

– Befolkningen må forberedes på at tiltakene kan vare lenge, skriver FHI.

Kommunene må styrkes når det gjelder testing med raske svar, gjerne hurtigtester, og kommuneleger og smitteoppsporingsteam må ruste seg for langvarig beredskap.

Ved truende regional oppblussing kan man gå trinnvis fram med stadig mer omfattende tiltak, men tilpasset den lokale situasjonen. Jo større område det er aktuelt å innføre tiltak for, desto viktigere blir det å sørge for at tiltakene ikke er mer inngripende enn nødvendig.

Befolkningen bør oppfordres til å ta i bruk en smitteoppsporingsapp som kan understøtte den manuelle smitteoppsporingen.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse