fbpx
Annonse
Annonse
Portforbudet trer i kraft ved midnatt i Paris og åtte andre store byer. Fra lørdag må rundt 20 millioner franskmenn holde seg hjemme fra kl. 21 til kl. 06. Foto: AP / NTB
Portforbudet trer i kraft ved midnatt i Paris og åtte andre store byer. Fra lørdag må rundt 20 millioner franskmenn holde seg hjemme fra kl. 21 til kl. 06. Foto: AP / NTB

Millioner av franskmenn i Paris og andre store byer vil nyte friheten og utelivet fredag kveld, før koronamørket senker seg og portforbudet slår inn.

Myndighetene går drastisk til verks i kampen mot smitteoppblomstringen, og rundt 20 millioner franskmenn har fått beskjed om å holde seg hjemme mellom kl. 21 og 06. Den nye bølgen med smitte truer med å overbelaste sykehusene, og faren for en gjentakelse av det som skjedde i mars og april, er tiltakende.

Helsemyndighetene meldte torsdag om 30.621 nye smittetilfeller og 88 dødsfall. Over 200 nye covid-tilfeller ligger på intensivavdeling.

Bred forståelse

Portforbudet har bred folkelig støtte, men lokale myndigheter i flere byer frykter de sosiale og økonomiske kostnadene ved tiltaket, særlig hvis det skal stå ved lag i en hel måned.

Vedtaket trer i kraft ved midnatt natt til lørdag i hovedstaden og åtte andre byer. Paris-ordfører Anne Hidalgo forsøker iherdig å få litt mer tøyelige grenser for teatre, kinoer og andre kulturarrangementer. Detaljene i regelverket for hovedstaden er ventet i løpet av fredagen.

Sosial avstand

Restauranteiere klager bittert på et tiltak som de ikke skjønner poenget med, så lenge avstandsreglene blir overholdt. Mange viser til at grupper på inntil seks personer gjerne kan møtes til lunsj, med riktig avstand, men middag blir altså ulovlig.

Marseilles borgermester Michele Rubirola, som selv er utdannet lege, mener tiltaket er håpløst og kaller det et misforstått forsøk på å dekke over at regjeringen ikke har brukt de siste månedene til å styrke sykehusene.

For å ta en tur ut med hunden under portforbudet trengs det en signert attestasjon, eventuelt en elektronisk på mobilen. Hvis ikke, vanker det en bot på 135 euro.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte