Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 november 2020 20:30
Del på Facebook
Minkfarmeren Thorbjørn Jepsen holder opp en mink på gården i Gjøl i Danmark. All mink i landet skal nå avlives. Foto: AP / NTB
Minkfarmeren Thorbjørn Jepsen holder opp en mink på gården i Gjøl i Danmark. All mink i landet skal nå avlives. Foto: AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et mutert koronavirus har begynt å spre seg hos mink i Danmark. Nå skal all mink i landet avlives for å stanse spredningen.

Det kunngjorde statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse onsdag. Dansk politi anslår at mellom 15 og 17 millioner mink må avlives.

Bakteppet er at en mutert variant av koronaviruset har begynt å spre seg blant mink i Danmark. Viruset har også smittet videre fra mink til menneske, og det er så langt registrert tolv personer med det muterte viruset.

Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet settes nå inn for å avlive minkbestanden i landet. Også avlsdyr skal avlives.

Frykt for vaksine

Statsministeren begrunner det kraftfulle grepet med at koronasmitte fra mink til menneske kan undergrave effekten av en framtidig vaksine.

– Dere mister livsverk som i noen tilfeller er gått i arv gjennom flere generasjoner. Det er en sorgens dag for dere og alle som arbeider i minknæringen. Det er regjeringen bevisst på, sa Frederiksen til pelsdyrnæringen på en virtuell pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Faglig direktør Kåre Mølbak i Statens Serum Institut sier at den muterte virusvarianten vekker bekymring.

– Den hemmes ikke av antistoffer i samme grad som det vanlige viruset. Antistoffene har stadig en effekt, men ikke like stor, sier Mølbak.

– Fortsatt minkavl vil medføre en betydelig risiko for folkehelsen – både nasjonalt og internasjonalt, slår han videre fast.

Katastrofe for næringen

Det er tidligere beregnet at avliving av samtlige minkbestander kan koste opp mot 5 milliarder danske kroner, melder dansk TV 2.

– Vi skal selvfølgelig ikke være årsaken til en ny pandemi. Vi kjenner ikke til det faglige grunnlaget for denne vurderingen og risikoen – det har vi ikke fått innsikt i – men regjeringens beslutning er en katastrofe for næringen og Danmark, sier leder Tage Pedersen i Danske Minkavlere.

Regjeringen vil kompensere den tapte omsetningen og gi full dekning for faste omkostninger. I tillegg sier næringsminister Simon Kollerup at bedrifter som arbeider i bransjen, også vil rekkes en hjelpende hånd.

Det er konstatert koronasmitte på 207 minkfarmer i landet. På 67 farmer har de allerede måttet avlive mink.

Også i Nederland og Spania har det vært eksempler på koronasmitte på minkfarmer. Ifølge Veterinærinstituttet er det ikke mistanke om smitte blant mink i Norge, der minkfarmene både er betydelig færre og også mindre.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDet er slik det er spesifisert for veganlegg.Jernbane får du lufte der det høyrer heime
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse