fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 november 2020 17:18
Det amerikanske farmasiselskapet Moderna, som holder til i delstaten Massachusetts, viser til gode resultater fra innledende prøver. Arkivfoto: Bill Sikes, AP / NTB
Det amerikanske farmasiselskapet Moderna, som holder til i delstaten Massachusetts, viser til gode resultater fra innledende prøver. Arkivfoto: Bill Sikes, AP / NTB

Pfizer-vaksinen har fått konkurranse. Vaksinen fra Moderna tåler høyere temperatur, og de første rapportene tyder på at den er effektiv.

Dermed kan utfordreren være en reell konkurrent til Pfizer, som var det første selskapet i vesten til å melde om et gjennombrudd i arbeidet med en vaksine.

Det amerikanske legemiddelselskapet Moderna offentliggjorde mandag tidlige resultater fra en klinisk studie med mer enn 30.000 deltakere. De innledende prøvene viser at vaksinen er 94,5 prosent effektiv.

– Vi har fått den første kliniske bekreftelsen på at vaksinen vår kan forhindre korona, inkludert alvorlig sykdomsforløp, sier administrerende direktør Stephane Bancel i Moderna.

Pfizer meldte i forrige uke om at deres vaksine også hadde vist svært gode resultater og er 90 prosent effektiv.

Forenkler distribusjon

Både vaksinen fra Pfizer og vaksinen fra Moderna må tas i to omganger. Begge må også oppbevares kjølig. Men hvor kjølig, varierer betydelig.

Vaksinen fra Pfizer krever dypfrysing på -70 grader. Dette har skapt mye hodebry, og selv rike land kan slite med effektiv distribusjon. Nå opplyser Moderna at deres vaksine kan oppbevares i -20 grader i et halvt år, og inntil 30 dager i kjøleskapstemperaturer mellom 2 og 8 grader.

– Lys i enden av tunnelen

Selskapet venter å ha 20 millioner doser øremerket for USA klare innen utgangen av 2020. Resten av verden kan imidlertid komme til å måtte vente lenge på Moderna-vaksinen.

I løpet av neste år håper selskapet likevel å produsere mellom en halv og en milliard doser av vaksinen.

Den amerikanske professoren i medisin Atul Gewande, som er medlem av påtroppende president Joe Bidens koronarådgivningskomité, er svært positiv til utviklingen.

– Lyset i enden av tunnelen ble nettopp skarpere, tvitret Gewande mandag.

– Nå kan det være at vi har flere, svært effektive, vaksiner som blir distribuert bredt i vår og sommer, la han til.

Vurderes i Europa

Modernas vaksine er i likhet med Pfizers en mRNA-vaksine, som betyr at viruset ikke brukes i selve vaksinen. Dermed risikerer man heller ikke å bli koronasmittet av vaksinen. I stedet inneholder vaksinen genetisk kode som trener immunsystemet til å kjenne igjen spike-proteinet på overflaten av viruset.

Det europeiske legemiddelbyrået starter nå løpende vurderinger av vaksinen og data som blir innsamlet, opplyser de på sine nettsider.

Resultatene overrasker ettersom forskere i månedsvis har advart om at en koronavaksine trolig bare vil være like effektiv som en influensavaksine, altså rundt 50 prosent.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 16 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte