Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 november 2020 09:52
Del på Facebook
Fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) må svare for hva regjeringen har gjort for å rydde opp i trygdeskandalen i høringen i Stortingets kontrollkomité fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB
Fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) må svare for hva regjeringen har gjort for å rydde opp i trygdeskandalen i høringen i Stortingets kontrollkomité fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ingen ting som tyder på at noen har handlet mot bedre vitende i trygdeskandalen, mener granskingsutvalgets leder Finn Arnesen.

– Det er ingen ting i denne skandalen som peker mot at noen har handlet mot bedre vitende. Det dreier seg om en problemstilling som ingen har sett, framholdt Arnesen i høringen om trygdeskandalen i Stortingets kontrollkomité fredag.

Høringen er den andre i rekken i det som blir omtalt som den største rettsskandalen i norsk historie. Siden 2012 kan minst 86 personer være uriktig dømt for trygdesvindel, mange av dem til ubetinget fengsel. I tillegg har flere tusen fått urettmessige tilbakebetalingskrav eller avslag på søknader fra Nav.

Forstår frustrasjonen

Ingen er så langt stilt til ansvar for skandalen.

– Det er mange aktører som har et ansvar. Men det at mange har ansvar, betyr ikke at ansvaret pulveriseres, påpekte fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) flere ganger i høringen.

Han er den tredje statsråden som har fått saken på sist bord.

– Jeg forstår veldig godt at folk er frustrerte over at det virker som denne saken ikke har fått konsekvenser, sier SVs mann i kontrollkomiteen Freddy André Øvstegård.

Både han saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) har tidligere gått inn for å stille mistillitsforslag til Anniken Hauglie, som var statsråd da skandalen eksploderte i fjor høst.

Etter at hun ble byttet ut i januar, ble det sporet forlatt, opplyser Hansen.

– Det viktigste for oss nå er å få forsikringer om at de som er blitt rammet av denne saken, faktisk blir fulgt opp, og at det gjøres endringer i Nav. Vi må være trygge på at dette ikke kan skje igjen, sier hun til NTB.

Sentral rapport

En intern rapport om trygdeeksport fra 2014 ble som ventet et sentralt tema i høringen. I rapporten slås det flere ganger fast at Norge ikke kan hindre mottakere av trygdeytelser å bosette seg i EØS-land.

Det er nettopp slike utenlandsopphold som førte til at trygdemottakere ble dømt.

Men verken departementet eller Nav oppdaget at dette prinsippet også var relevant for kort- og langtidsopphold i EØS. Arnesen mener ansvaret hviler på begges skuldre.

– Nav var pianisten, mens departementet delte ut notene. Så kan man jo diskutere hvem som har ansvaret for at det låter surt, sa han i høringen, der han også påpekte at Stortinget har hatt saken «under nesa» i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om trygdeeksport i 2017.

Men altfor få har brydd seg med å se hvilke følger EØS-retten egentlig har for norsk lov, mener granskingssjefen.

– EØS-retten er som melken i caffe latten. Den er helt umulig å skille ut når den først er kommet oppi. Det har vært en sperre mot å gå inn i dette.

Knusende dom

Denne uka har trygdeskandalen også blitt løftet i andre viktige fora. Onsdag åpnet Eftas overvåkingsorgan Esa formelt sak mot Norge for ikke å ha respektert EØS-reglene i trygdeforordningen, og torsdag holdt Efta-domstolens høring om saken.

Der felte EU-kommisjonens representant en knusende dom over Norges praksis med å legge hindringer i veien for reiser innad i EØS-området.

Ifølge både kommisjonen og Esa gjelder dette også før 2012, da EUs nye trygdeforordning trådte i kraft. Regjeringen fastholder på sin side at det går et skille i 2012, og at Navs feilpraksis kun gjelder fra da.

Dersom Efta-domstolen gir kommisjonen og Esa rett, kan det bety et ras av nye Nav-saker helt tilbake til 1994, da Norge sluttet seg til EØS. Domstolens kjennelse er ventet i januar.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse