Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 desember 2020 11:51
Del på Facebook
Smittestopp-appen som ble lansert i april (bildet), ble trukket tilbake tidligere i år. Mandag kommer det en ny versjon. Foto: Heiko Junge / NTB
Smittestopp-appen som ble lansert i april (bildet), ble trukket tilbake tidligere i år. Mandag kommer det en ny versjon. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkehelseinstituttet (FHI) håper flest mulig laster ned den nye smitteappen når den lanseres mandag. Denne gang forblir personopplysningene i telefonen din.

Den nye appen deler navnet Smittestopp med sin utskjelte forgjenger som myndighetene trakk tilbake tidligere i år. Det er også det eneste de to appene har til felles, skal en tro Folkehelseinstituttet.

Appen blir tilgjengelig i forkant av regjeringens varslede koronapressekonferanse mandag.

Den danskutviklede mobilapplikasjonen benytter til forskjell fra sin forgjenger ikke GPS-data, den laster ikke opp personopplysninger til en sentral server og den vil kun bli brukt til smittesporing, ikke analyse eller forskning.

Jo flere, jo bedre

– Jo flere som bruker appen, jo mer effektiv vil den bli. Derfor håper vi flest mulig vurderer appen for nedlasting når den er klar på mandag i App Store og Google Play, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen ved FHI til NTB.

Appen er ment for dem over 16 år, og det er frivillig å bruke den. Det er heller ikke nødvendig å logge seg inn, med mindre en selv skal melde fra at man har testet positivt for koronaviruset.

Programmet bruker kun bluetoothteknologi. Gjennom et sinnrikt system med digitale nøkler som lagres i telefonen din, og som hyppig oppdateres og skiftes ut, deles opplysninger du selv legger inn om koronasmitte bare når du selv ønsker det. På samme måte vil brukeren bli varslet dersom en annen legger inn opplysninger om smitte og dere har vært i nærheten av hverandre.

Selv om en vaksine er på vei og myndighetene håper på å få kontroll over koronapandemien, anser FHI likevel at en smitteapp vil kunne være viktig for å stanse spredningen av smitte i samfunnet. Og selv om Norge starter vaksinasjonen i romjulen, vil det ta tid før alle er vaksinert og viruset ufarliggjort.

Ustabil smittesituasjon

– Det vil ta tid før alle er vaksinert, og smittesituasjonen er ustabil og kan endre seg raskt. Derfor har vi behov for en app som Smittestopp som kan supplere de andre tiltakene og bidra til å stoppe videre smitte, sier Knudsen.

I spørreundersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion svarte nylig 41 prosent av de spurte at de vil ta den nye smittesporingsappen i bruk. Omtrent like mange, 39 prosent, svarte at de ikke vil ta den i bruk. De resterende svarte at de ikke vet.

Det danske IT-selskapet Netcompany, som allerede har utviklet danske Smittestopp, var det eneste selskapet som leverte et tilbud, og de fikk oppdraget med å utvikle den nye norske appen for digital smittesporing.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse