Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 januar 2021 12:08
Del på Facebook
Oddvar Hansen vitner i rettssaken om minnestedet på Utøyakaia torsdag. Bildet er fra da han vitnet i straffesaken mot 22. juli-terroristen i mai 2012. Foto: Heiko Junge / NTB
Oddvar Hansen vitner i rettssaken om minnestedet på Utøyakaia torsdag. Bildet er fra da han vitnet i straffesaken mot 22. juli-terroristen i mai 2012. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utøya-naboene Oddvar Hansen og Liv Fagerhøi tok til motmæle mot 16 naboer som vil stoppe minnestedet på Utøyakaia da rettssaken fortsatte torsdag.

Rettssaken om byggingen av minnestedet startet opp igjen i Ringerike tingrett torsdag. Da vitnet to Utøya-naboer som er positive til stedet.

– Hver gang det kommer opp noe negativt om hendelsen, så synes jeg særlig ikke de pårørende, etterlatte og overlevende fortjener det. De fortjener ro. Det er snart ti år siden den verste hendelsen i Norge siden krigen. Det fortjener et minnesmerke, sa Oddvar Hansen.

Hansen ble beskutt da han reddet ungdommer og hjalp politiet ut til Utøya for 9,5 år siden. Selv føler han at det er «et overveldende flertall» av naboene som ønsker minnestedet velkommen.

– Utøya får vi ikke flyttet uansett. Saken fortjener et minnesmerke. Jeg har ingenting negativt å komme med rundt det. Jeg håper vi får noe å forholde oss til og blir ferdig med det, sa han.

Reagerer på mediedekning

Liv Fagerhøi har vært talsperson for naboene som er positive til et minnested for 22. juli på Utøyakaia.

– Det var veldig fint å være en positiv stemme til denne saken fordi jeg visste at vi var veldig mange som så positivt på dette. Jeg synes det ble fremstilt veldig ensidig i mediene, som at Utstranda vel uttalte seg på vegne av alle naboene og at alle naboene var imot. Det kjentes feil for meg, forklarte Fagerhøi i retten.

– I utgangspunktet var det ikke viktig for meg personlig å ha det, fordi jeg føler det er så stort skille mellom de sterkt berørte og oss, men jeg har veldig stor forståelse for at det skal være et minnested. Jeg kjenner at hjertet mitt blør for alle som har vært personlig rammet av dette, sa hun.

Hun fortalte også hvordan tvisten om minnestedet har skapt dårlig stemning og splid i nabolaget.

– Det er helt greit at vi er uenige i saken, men det er slitsomt.

Rømte fra byggestarten

Tre av de 16 naboene som har gått til søksmål for å stoppe minnestedet, forklarte seg i retten torsdag. For ekteparet Maria og Dag-Kjetil Holtane-Berge ble byggestarten såpass vanskelig at de flyttet til Oslo.

– Vi synes det har vært for vanskelig å være der. En ting har vært prosessen, men for oss var det byggestarten som gjorde at det ble vanskelig. Å se det hver dag er som et slag i magen, sa Maria Holtane-Berge, som er leder i Utstranda vel.

– Vi er utrolig glad i den tomta i Hole. Da vi flyttet dit, var det for å få fred og ro utenfor bykjernen. Vi ønsket et trygt og godt oppvekstmiljø for barna våre, noe vi føler vi ikke har fått. Det har preget oss vanvittig. Vi har ikke visst hvor vi skal gjøre av oss, fortsatte hun.

Den tredje naboen som er part og avga forklaring torsdag, var Brede Johbråten, som driver Utvika camping. I tillegg forklarte Jørgen Watne Frydne, daglig leder i Utøya AS, seg.

Dette er saken

16 naboer har saksøkt staten og AUF for det planlagte minnestedet for 22. juli ved Utøyakaia. De mener at vedtak om oppføringen av minnestedet er i strid med tålegrensa i naboloven, samt med retten til privatliv, noe AUF og staten avviser.

Det planlagte minnestedet skal bestå av en trapp og 77 tre meter høye søyler i bronse – én for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya. Lengden blir på 26 meter.

Naboenes advokat Ole Hauge Bendiksen har sagt at etableringen av minnestedet vil representerer en betydelig risiko for utvikling av skade, lidelse og ubehag for naboene. Staten erkjenner at bygging av minnestedet kan påføre ulemper, men ikke skade.

Trolig ferdig før rettskraftig dom

I november avgjorde Borgarting lagmannsrett at byggingen av minnestedet kan fortsette inntil domstolene har avgjort kravet om å stanse det helt.

Dermed kommer minnestedet etter all sannsynlighet til å være ferdig bygget før en rettskraftig dom foreligger. Naboene har varslet at de er beredt til å ta saken helt til Høyesterett og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

Rettssaken startet 30. november, men ble utsatt etter fire dager som følge av sykdom. Resten av saken behandles fra torsdag og fram til 15. januar. Det skal føres i alt 27 vitner.

(©NTB)

Fakta om striden om minnestedet ved Utøya

Torsdag startet rettssaken der 16 naboer har saksøkt staten og AUF for det planlagte minnestedet etter 22. juli-angrepene på Utøyakaia opp igjen. Konflikten om minnestedet har pågått i mange år.

 • 77 mennesker ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.
 • Fortsatt mangler Norge et nasjonalt minnesmerke ved Utøya.
 • I regjeringskvartalet er det opprettet et midlertidig minnesmerke. Det skal komme et permanent minnesmerke når det nye regjeringskvartalet står ferdig.
 • Regjeringen besluttet i 2013 at minnestedet i tilknytning til Utøya skulle ligge på Sørbråten, en odde 450 meter nord for Utøya.
 • I 2014 vant den svenske kunstneren Jonas Dahlberg konkurransen om å utforme minnestedet med sitt forslag «Memory Wound», som blant annet innebar å dele en odde i to.
 • Forslaget førte til kraftige protester, og en rekke naboer tok ut stevning mot staten i 2016 for å få flyttet minnestedet.
 • I 2017 tilbød AUF staten å bruke deres tomt på Utøyakaia vis-à-vis Utøya i et forsøk på å løse konflikten rundt Sørbråten.
 • Mange naboer reagerte sterkt også på dette forslaget. De ønsket at minnestedet skulle ligge på «Utsikten», en rasteplass mellom E16 og Utøyakaia. Men naboene og nærmiljøet er splittet. En annen gruppe naboer ønsker minnestedet på Utøyakaia velkommen.
 • I mai i 2020 varslet 20 naboer at de ville saksøke Hole kommune for å få stanset oppføringen. Dette ble senere endret til at 16 naboer saksøkte AUF og staten for å få stanset oppføringen.
 • 3. august i 2020 startet arbeidene på Utøyakaia. Minnestedet skal bestå av en trapp og 77 tre meter høye søyler i bronse – én for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya. Lengden blir på 26 meter. Det blir også opparbeidet bedre tilfartsveier, flere parkeringsplasser og toalettfasiliteter for å kunne ta imot et stort antall besøkende.
 • Arbeidet ble stanset i september 2020 da Ringerike tingrett ga naboene rett i deres krav om midlertidig forføyning – at arbeidet ikke kunne fortsette før endelig rettsavgjørelse var klar.
 • 25. november i fjor ga Borgarting lagmannsrett AUF og staten rett til å fortsette byggingen. Det gjør at minnestedet kan stå klart innen tiårsmarkeringen for terrorangrepene i sommer.
 • 30. november startet rettssaken om selve søksmålet knyttet til plasseringen på Utøykaia. Etter fire dager i retten ble saken utsatt til nyåret på grunn av sykdom.
 • Minnestedet kan føre til retraumatisering blant naboene, ifølge deres advokat Ole Hauge Bendiksen.
 • AUF sier at Utøyakaia blir et verdig, dempet og fint minnested som er sårt tiltrengt for alle som er berørt av terrorangrepet. De bestrider at minnestedet vil føre til psykisk merskade.
 • Minnestedet er anslått til å koste 300 millioner kroner, som det allerede er skrevet kontrakter for. Den øvre kostnadsrammen er på 500 millioner kroner.
 • Det er 3RW arkitekter som har fått i oppdrag fra Statsbygg både å utforme det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet og minnestedet på Utøyakaia.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 7 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse