Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 januar 2021 19:10
Elbiler blir stadig mer populært og bidrar til å kutte kommunenes klimagassutslipp. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Elbiler blir stadig mer populært og bidrar til å kutte kommunenes klimagassutslipp. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske kommuner kuttet klimagassutslippene sine fra 2018 til 2019, ifølge Miljødirektoratet. Men Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) mener det går for sakte.

Sju av ti kommuner kan vise til en utslippsreduksjon i perioden. Det er i hovedsak mer bruk av biodrivstoff og mindre bruk av fossile personbiler som er årsaken til nedgangen, opplyser Miljødirektoratet i en pressemelding.

– Jeg er glad for å se at utslippene gikk ned i 7 av 10 kommuner i 2019. Klimapolitikken skal legge til rette for at man kan leve klimavennlige liv i hele landet, i både små og store kommuner, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i en epost til NTB.

Særlig Oslo, Bergen og Trondheim, samt kommunene rundt, har redusert utslippene sine. Årsaken er at disse stedene har en høyere andel elbiler enn resten av landet.

– Ikke raskt nok

I Oslo gikk klimagassutslippene ned med 4,5 prosent fra 2018 til 2019. Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) mener likevel ikke at dette er nok.

– Sannheten er at utslippene ikke går raskt nok ned. Oslo skal bli en nullutslippsby om kun ni år. For å klare det må regjeringens klimapolitikk endres, byene må få mer klimamakt, og den nasjonale klimapolitikken må endres, sier Berg i en epost til NTB.

Hun etterlyser blant annet høyere bompenger, kutt i biltrafikken, nullutslippssoner og billigere kollektivtrafikk.

– Regjeringen må også fullfinansiere et anlegg for å fange CO2 fra Oslos avfallsforbrenning, legger hun til.

For andre typer utslipp er det vanskeligere å se en trend. Miljødirektoratet understreker at det er stor forskjell mellom kommunene og trekker blant annet fram avfallsbrenningen i Oslo som en stor utslippskilde.

– Tøffere klimakrav

Rotevatn mener et godt samarbeid mellom stat, fylke og kommuner er viktig for å nå utslippsmålene.

– Mange kommuner ønsker å føre en offensiv klimapolitikk, sier han.

– Vi skal ha tøffere klimakrav i offentlige innkjøp, både for biler og ferger. Sammen med noen kommuner skal vi ha prosjekt med nullutslippssoner. Regjeringen videreførte i tillegg støtteordningen Klimasats med 100 millioner for 2021, sier han.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 1 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 15 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 21 timer siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 22 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte