Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
28 januar 2021 14:05
Del på Facebook
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ber både fiskeri- og sjømatnæringen og berørte kommuner om råd om hvordan utfordringene som følge av innreisestoppen skal møtes. Foto: Vidar Ruud / NTB
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ber både fiskeri- og sjømatnæringen og berørte kommuner om råd om hvordan utfordringene som følge av innreisestoppen skal møtes. Foto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Full stans i lofotfisket kan bli konsekvensen dersom regjeringen ikke opphever innreiseforbudet for sesongarbeidere, frykter Norges Fiskarlag.

Innreisestoppen som trer i kraft natt til fredag, innebærer at sesongarbeidere ikke kan passere grensen de neste to ukene.

Det kan bety store problemer for skreifisket i Lofoten, der det de neste ukene er ventet storinnrykk av sesongarbeidere.

– Landindustrien er avhengig av sesongarbeiderne, slår leder i Fiskarlaget Kjell Ingebrigtsen fast.

Tidligere år har nærmere 4.000 gjestearbeidere kommet til Norge for å delta i vinterfisket.

– Samfunnskritiske

Både Fiskarlaget og sjømatindustrien ber nå om at ansatte i landindustrien defineres som samfunnskritiske og slik kan krysse grensa.

– Vi som deltar i kystfisket, er avhengig av å ta skreien etter hvert som den blir tilgjengelig ved land. Får vi ikke det nå, kan vi i verste fall oppleve at fisket må stoppes i løpet av kort tid fordi mottakene ikke klarer å ta imot fisken. Det vil være en uholdbar situasjon, sier Ingebrigtsen.

Han peker på at dette særlig vil ramme de minste fiskefartøyene.

– Dette er fartøy og fiskere som henter store deler av sitt inntektsgrunnlag fra skreifisket, sier han.

Vil rekruttere nordmenn

Torsdag morgen møtte Fiskarlaget og en rekke fiskeri- og sjømatorganisasjoner fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) for å diskutere hvilke problemer som kan oppstå i kjølvannet av regjeringens nye innreiserestriksjoner.

På møtet skal statsråden blant annet ha oppfordret til å bruke arbeidsledige nordmenn i stedet, skriver Dagens Næringsliv. Fiskeriministeren sier til avisa at regjeringen ikke utelukker strengere virkemidler overfor arbeidsledige for å redde vinterfisket.

– Vi har fått meldinger om at flere norske arbeidsledige har vist interesse for å ta jobb i fiskeindustrien. Vi oppfordrer nordmenn til å ta jobbene, så får en se om en må ta i bruk enda sterkere virkemidler, noe som er mulig, men ennå ikke gjort, sier han.

Ifølge DN har regjeringen nå bedt Nav om å «legge økt trykk og innsats» for å rekruttere norske arbeidere.

Vil ha ny vurdering

Den løsningen har ikke Fiskarlaget særlig tro på.

– Mange mottaksanlegg har faste folk som kan arbeidsoppgavene og har arbeidet ved anleggene over tid. Det gjør at det ikke bare er å sette inn nye folk for å ivareta driften, sier Ingebrigtsen.

Han tror regjeringen ikke har vært oppmerksom nok på de spesielle utfordringene som er knyttet til sesongfisket.

– I denne saken ber vi statsråden og regjeringen se på konsekvensene en gang til, sier han.

Ønsker innspill

Torsdag hadde fiskeriministeren også møte med utvalgte statsforvaltere og kommuner for å diskutere konsekvensene av innreisestoppen.

– Jeg ønsker en oppdatering fra aktørene og eventuelle innspill på hvordan vi kan løse utfordringer i forbindelse med vinterfisket, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

Kommunene som inviteres, er Øksnes, Vestvågøy, Røst, Værøy, Vågan, Andøy, Hadsel, Sortland og Bø.

Statsforvalteren i Nordland, statsforvalteren i Troms og Finnmark, NHO Nordland, NHO Arktis og LO Nordland er også invitert.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse