Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
24 mars 2021 22:38
Kunnskapsminister Guri Melby (V) la onsdag fram en egen smittevernveileder for videregående skoler. Der åpnes det for bruk av munnbind utenfor klasserommet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Kunnskapsminister Guri Melby (V) la onsdag fram en egen smittevernveileder for videregående skoler. Der åpnes det for bruk av munnbind utenfor klasserommet. Foto: Terje Pedersen / NTB

En ny smittevernveileder for videregående skoler anbefaler bruk av munnbind utenfor klasserommet i kommuner der smittetrykket er høyt.

I den nye veilederen kommer regjeringen med flere innstramminger i smittevernregimet for de videregående skolene.

En viktig endring er at det nå åpnes for bruk av munnbind som et ekstra smitteverntiltak, spesielt i kommuner der smittetrykket er høyt.

– Vi anbefaler det ikke i selve undervisningssituasjonen, for vi mener det skal være mulig å holde avstand i klasserommet. Men for eksempel når du beveger deg fra ett rom til et annet, eller hvis du oppholder deg i fellesarealer, når du kommer til skolen eller skal gå hjem. Det er situasjoner hvor det kan være fornuftig å bruke munnbind, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) til NTB.

Hun understreker at det er fullt mulig å bruke munnbind i klasserommet også.

– Men vi mener at det ikke er nødvendig, sier hun og viser til at man i et klasserom har bedre oversikt over hvem som er nærkontakter til de som blir syke.

Bruk av munnbind skal være frivillig, og de bør deles ut gratis. Munnbind skal ikke være et alternativ til avstand.

Revidert trafikklyssystem

Fram til nå har det vært en felles smittevernveileder for ungdomsskolen og videregående, men med den nye veilederen har videregående skole fått en egen veileder.

Det er Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet som har utformet veilederen.

Trafikklyssystemet med grønt, gult, og rødt tiltaksnivå bevares, men det innføres strengere retningslinjer på rødt nivå.

Antall kontakter elevene har i løpet av en uke, bør på rødt nivå halveres i forhold til gult nivå. Det betyr at klassene mange steder må deles i mindre grupper, eksempelvis i halve klasser.

Melby vedgår at det i praksis vil bety mer hjemmeskole.

Men den nye veilederen gir også en strammere definisjon hva som er nærkontakt. Det håper Melby skal føre til mindre karantene.

– Det vi har sett, er at hvis én elev i en klasse blir syk, så er det veldig mange i en klasse som blir definert som nærkontakter og må ut i karantene. Det vi sier nå, er at du må ha vært innenfor 2 meter fra den eleven i mer enn 15 minutter for å være nærkontakt, sier statsråden.

Det betyr at det ikke er nok å være i samme klasserom.

– Det er bare de som har sittet ved siden av den syke eleven, som blir nærkontakter.

Ny virkelighet

De nye reglene er en direkte konsekvens av den mer smittsomme engelske virusvarianten. Før den nye virusvarianten kom til Norge, var det få store smitteutbrudd på skolene.

– Men nå har vi hatt veldig mange flere utbrudd. Det viser at reglene ikke fungerer, og da må vi stramme inn, sier kunnskapsministeren.

Torsdag legger hun også fram nye veiledere for barnehager, grunnskole og ungdomsskolen. Der er det ifølge Melby de samme hovedgrepene som vil gå igjen.

Men det er ikke aktuelt med munnbind i barnehagene, bekrefter hun.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 1 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje SundsbøFakta? Forholder du deg, som "blind" MA tilhenger til fakta, der du repeterende kjører på med MA "propaganda"? Informasjon som ...
Terje G. Finnøy 1 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir hevdet over 30 års planlegging ifbm. omveien og tunneltraseen Møreaksen, en trase ned mot Tomrefjord fra Ørskogfjeller, under ...
Terje G. Finnøy 1 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir av enkelte hevdet oppstart av omveien og tunneltraseen Møreaksen (MA) i 2023? Men stemmer virkelig det da? Joda, ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy Så var det dette med fakta igjen. Det har aldri vært planen å bygge hele Møreaksen fra Breivika i Ålesund ...
Terje G. Finnøy 18 timer siden Sunnmøre på rett vei
At omveien og tunneltraseen MA nå tydelig fremstår som ett stykkevis og delt prosjekt, er på lik linje med det ...
Ketil Strand Andersen 21 timer siden Une Bastholm nominerer David Attenborough til fredsprisen
Den problemstillingen Bastholm ikke fatter er at våre naturressurser er begrensede. Vi har f.eks. en gitt mengde rent vann fra ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte